Tako kot vsaka stvar se tudi tipkovnice sčasoma izrabijo. Odzivnost gumbov postane slaba, tipke izpadejo, najpogosteje pa se zapackajo do te stopnje, da jih je najbolj smiselno zamenjati, saj najcenejše stanejo okrog sedem evrov.

Oblika

Uporabniki se premalokrat zavedamo, da so lahko tipkovnice višjega cenovnega razreda pravi balzam za naše dlani, sklepe in tudi splošno počutje ob tipkanju. Nekatere so zasnovane tako, da so dlani med tipkanjem v čim bolj nevtralnem položaju. To dosežejo z dodanimi podlagami oziroma obliko v polkrogu, kar sprošča sklepe. Vnetja kit in mehkih tkiv zaradi čezmerne in neustrezne uporabe tipkovnice in miške so namreč vse pogostejši sindromi sodobnega sloga življenja.

Mehanizem

Drug pomemben dejavnik pri izbiri tipkovnice je mehanizem, ki leži pod tipkami. Nanj večina uporabnikov ni posebno pozorna, čeprav je zelo pomemben pri izkušnji tipkanja. Poznamo recimo take tipkovnice, kjer tipke prenašajo ukaze prek silikonske podloge, najbolj razširjen je »škarjast« način, kjer tipka prek posebnega mehanizma in membrane izpolnjuje ukaz (to so tipkovnice z nizkim profilom), tu so še mehanske, ki veljajo za najnaprednejše.

Zadnje poveličujejo najzahtevnejši uporabniki, saj ima v tem primeru vsaka posamezna tipka čisto svoj mehanični sistem, s katerim deluje. Zaradi tega je odzivnost tipk neprimerno boljša, prav tako občutek med uporabo. Izbiramo lahko med želeno rigidnostjo in glasnostjo tipk, splošno pa velja, da imajo take tipkovnice najdaljšo življenjsko dobo.

Povezljivost

Najpogosteje tipkovnice priključimo prek kabla USB – navadno se delo tu konča, saj dodatne nastavitve niso potrebne. Za več svobode in elegantnejši videz brez nepotrebnih kablov so na voljo brezžične tipkovnice. Te povezujemo prek sprejemnika USB ali pa prek bluetooth povezave. Slabosti teh omenjajo denimo zahtevni igralci iger, saj taka povezava le ni tako stabilna in hitra kot prek kabla.

Dodatki

Tipkovnice pa že dolgo niso zgolj pripomočki za tipkanje. Številne imajo veliko drugih gumbov, s katerimi lahko najpogosteje nadzorujemo multimedijske nastavitve. Poznamo tudi »igričarske« tipkovnice, katerih cilj je ponuditi čim več funkcionalnosti in nadzora pri igranju računalniških iger. Omogočajo denimo, da sami določimo nalogo nekaterih tipk, nekaterim lahko spreminjamo barvo, prek njih pa je mogoče tudi priključevanje slušalk in drugih dodatkov.

Možnosti za izbiro je veliko, zato svetujemo, da se ne zapodite po najpreprostejšo in najcenejšo tipkovnico, temveč da razmislite, kaj pravzaprav potrebujete.