Mednarodna žirija, v kateri so bili Robert Löbel, Jair Salvador Alvarez, Rao Heidmets, Igor Kovaljov in letošnja rezidenčna umetnica Caroline Sury, je glavno nagrado podelila, kot je zapisala v utemeljitvi, vizualno prepričljivemu filmu, ki prinaša sporočilo o življenju kot arbitrarnem potovanju, ki ga prekinjajo nepričakovani trenutki: »Z brezhibno izvedbo tvegane tehnike nas popelje na pot po dadaistični poeziji ter nas opominja, da je življenje blaženo naključje«.

Nagrada občinstva slovenski Celici

Blažena naključna smrt prikazuje mladeniča, ki v starinarnici najde zanimivo risbo, ki na zadnji strani skriva 70 let staro ljubezensko pismo. Ko odkrije, da je zdaj 105-letna avtorica risbe še živa, in ker je odločen, da pride skrivnosti do dna, se poda na nenavadno pot. Ta naj bi naposled pripeljala do slikarke, ki je na začetku 20. stoletja prijateljevala s številnimi pomembnimi romunskimi umetniki.

Nagrada občinstva, ki jo podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma, je dobil slovenski film Celica režiserja Dušana Kastelica. Življenje v celici je dolgočasno in turobno - dokler nekega dne sredi prostora ne vzklije nov deček! Otrok je povsem drugačen od drugih naseljencev celice, v nasprotju z bitji s ploskimi glavami je namreč srečen, živahen in radoveden. Ko odrašča, gre ploskoglavim sosedom čedalje bolj na živce. In potem jim nekoč dobesedno zraste čez glavo, so o filmu zapisali na festivalu.

Nagrado mladi talent, ki jo podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je dobil švicarski film Ooze o postreščku v dvigalu. Podpisuje ga Kilian Vilim. Nagrado otroške žirije Slon pa je prejela kanadsko-hrvaška Ježeva hiša v režiji Eve Cvijanović. Zgodba izvira iz poznane hrvaške bajke.

400 kratkih in devet celovečernih filmov

Posamični žiranti so se odločili tudi za posebne omembe. Robert Löbel je izbral estonsko-hrvaško-kanadski film o lisjaku Manivaldu (režija Chintis Lundgren), Caroline Sury estonski animirani dokumentarec Pomiritev (režija Ülo Pikkov) o dekletu, ki se hoče osvoboditi senc preteklosti.

Jairja Salvadorja Alvareza je navdušil poljski film o samoti Xoxo - objemi in poljubi (režija Wiola Sowa), Raa Heidmetsa švicarski poskus kratkega in jedrnatega opisa sveta z naslovom Na kratko (režija Fabio Friedli), Igorja Kovaljova pa poljski Debi (režija Katarzyna Kijek), po njegovem mnenju sodobna vizija današnjega sveta.

Na letošnji Animateki, ki bo v nedeljo zavrtela še vse zmagovalne filme tokratne izdaje, bo skupno prikazanih 400 kratkih in devet celovečernih animiranih filmov. V ospredju je bila italijanska animacija.