Po vrnitvi s severnoameriške turneje je strnila vtise slovenska moška alpska smučarska reprezentanca za hitre discipline. Start v sezono je bil slabši od želja. Martin Čater in Boštjan Kline sta se po dvakrat uvrstila med dobitnike točk, najboljšo uvrstitev pa je s 15. mestom na superveleslalomu v Beaver Creeku dosegel Čater. Čakanje na rezultatsko eksplozijo Klemna Kosija je vsak mesec manj optimistično. Miha Hrobat je prvič tekmoval na severnoameriški turneji in se prepričal, da bo moral vsaj v Beaver Creeku še nekajkrat na start, preden si bo upal na težki progi maksimalno tvegati. Tilen Debelak je prepričan, da gre njegov smučarski razvoj v pravo smer, in se bo skušal še v tej sezoni uvrstiti med dobitnike superveleslalomskih točk. Slovenski reprezentanci v hitrih disciplinah se bo na evropskih tekmah priključil samoplačnik Rok Perko, ki je izpustil severnoameriško turnejo.

Boštjan Kline optimist pred evropskimi klasikami

»Prvi mesec prvega dela sezone je za nami. Ni bil takšen, kot smo si želeli. Pokazali smo, da smo konkurenčni. Manjkal pa je vidnejši rezultat. Verjamemo, da smo na pravi poti in da bomo že v tem koledarskem letu pokazali, da lahko posežemo po visokih mestih,« umirjeno razlaga glavni slovenski trener hitrih disciplin Peter Pen.

»Avstrijci so močnejši kot zadnjih nekaj let, sicer pa me nihče ni posebej presenetil. Čeprav tega na prvih tekmah nisem pokazal, verjamem, da sem se sposoben enakovredno meriti z najhitrejšimi,« zaupa vase najboljši slovenski alpski smučar Boštjan Kline. »V Severni Ameriki sem premalo tvegal. Čeprav nisem dosegel najvišjih rezultatov, sem se naučil nekaj novega. Zdaj nas čakajo evropske klasike. Verjamem, da bom na njih bolj konkurenčen. Moj najljubši smuk bo v Wengnu, še pred njim pa me čaka nekaj pomembnih preizkušenj,« je po včerajšnjem treningu na Rogli povedal Kline. Še v tem koledarskem letu bosta dve italijanski klasiki, in sicer prihodnji teden v Val Gardeni, ob koncu leta pa v Bormiu.

Samokritični Peter Pen

Kar se je še nekaj mesecev v slovenskem alpskem smučanju šušljalo, je včeraj postalo resničnost. Uradno je postavil smuči v kot 36-letni Andrej Šporn. Kranjskogorčan je na tekmah svetovnega pokala startal 198-krat, med najboljšo deseterico pa se je uvrstil 14-krat. Na začetku članske športne poti se je posvečal slalomu, kjer je pred 13 leti z osmim mestom zablestel v Beaver Creeku. Pozneje je vzljubil hitre discipline in jim posvetil zadnje desetletje. Daleč največji uspeh je dosegel pred osmimi sezonami v Kitzbühlu, kjer mu je Švicar Didier Cuche preprečil, da bi kot prvi Slovenec zmagal na najprestižnejši preizkušnji svetovnega pokala – smuku na avstrijskotirolski progi Streif. »V Kitzbühlu sem dosegel svoje najlepše trenutke na športni poti. Na istem prizorišču mi je lanski padec preprečil nadaljevanje smučarske kariere. Koleno je v preslabem stanju, da bi se lahko boril za mesta, ki me zanimajo,« pravi Andrej Šporn, ki v teh tednih uresničuje nove življenjske cilje in išče izzive.

Peter Pen je včeraj Šporna uradno povabil na januarski smuk v Kitzbühlu, ki si ga bo lahko ogledal iz trenerskega kota. »Andrej Šporn je bil po mojem mnenju premalo cenjen tekmovalec glede na uspehe, ki jih je dosegel. Nihče izmed nas ne bo nikoli pozabil, kako trdoživ alpski smučar je bil. Ko si je strgal ahilovo tetivo, mi je rekel, da ga je nekaj zapeklo in je smučal naprej. Po vsakem hudem padcu je kljub hudim zlomom vstal in se postavil na smuči. Kot njegovemu trenerju si ne štejem v čast, da skupaj nisva dosegla več uspehov kot predlanskega, ko je bil na smuku v Garmisch-Partenkirchnu osmi. To si štejem kot trenerski neuspeh,« je samokritičen Pen.