»Da Vincijev Salvator Mundi prihaja v Louvre Abu Dabi,« se je na Twitterju pohvalil muzej, ki kot prvi na svetu zunaj Francije nosi ime Louvre, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot dodaja, gre za pomembno zmago za novinca, ki se označuje kot »prvi univerzalen muzej v arabskem svetu«. Muzej so slovesno odprli 8. novembra ob prisotnosti francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki ga je označil za most med civilizacijami.

Skrivnostni kupec je savdski princ

Dražbena hiša Christie's ni želela razkriti identitete kupca, nakar se je začel val ugibanj o njegovi identiteti. Ameriški časnik New York Times je nato v sredo poročal, da mu je uspelo izslediti skrivnostnega kupca.

Šlo naj bi za malo znanega savdskega princa Baderja bin Abdulaha bin Mohameda bin Farhana al Sauda. Ta doslej ni bil znan kot zbiratelj umetnin, velja pa za prijatelja vplivnega savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana, ki naj bi bil oboževalec abudabijskega prestolonaslednika Mohameda bin Zajeda al Nahjana, poročanje ameriških medijev povzema AFP. V Savdski Arabiji je sicer vsako uradno čaščenje Kristusa ali katerekoli religije razen islama strogo prepovedano.

Francoski tednik Journal du Dimanche je pred tem poročal, da naj bi za nakupom slike stali dve investicijski družbi, in sicer naj bi šlo za del dogovora med več muzeji. Umetnino naj bi tako posodili ali prodali naprej muzejem, predvsem na Bližnjem vzhodu in v Aziji.

Slika je bila novembra prodana za 450 milijonov ameriških dolarjev

Slika Salvator Mundi oz. Odrešenik sveta, ki naj bi nastala malo po letu 1505 in prikazuje Jezusa Kristusa z eno dvignjeno roko, medtem ko v drugi drži stekleno kroglo, naj bi bila edina v zasebnih rokah. Danes je ohranjenih manj kot 20 slik tega velikega renesančnega slikarja.

V sredini novembra so jo na dražbi v New Yorku prodali za 450 milijonov ameriških dolarjev, s čimer je postavila rekord v najvišji ceni za umetniško delo, kadarkoli prodano na dražbi. Novega lastnika je dobila po 19 minutah napetega zviševanja ponudb, ki se je končala s »spopadom« dveh tekmecev na telefonski zvezi. Izklicna cena je znašala »borih« 75 milijonov dolarjev.

Leta 1958 na dražbi v Londonu prodana za zgolj 45 funtov

Oljna slika velikosti 65 krat 45 centimetrov naj bi nekoč pripadala angleškemu kralju Karlu I., potem ko naj bi bila prvotno ustvarjena za francosko kraljevo družino. V Anglijo naj bi jo s sabo prinesla hčerka francoskega kralja Henrietta Maria, ko se je leta 1625 poročila z angleškim monarhom.

Slika je bila leta 1958 na dražbi v Londonu prodana za zgolj 45 funtov. Takrat je namreč veljala za delo enega od sledilcev Da Vincija, ne pa za njegovo lastno umetnino. Za več let se je nato za njo izgubila sled, nakar se je znova pojavila leta 2005 in bila deležna velikega zanimanja kot »izgubljeni Leonardo«. Pred novembrsko dražbo je bila v lasti ruskega zbiralca in milijarderja Dmitrija Ribolovlova.