Za dokončno potrditev napredovanja v osmino finala Slovenke na zadnjih dveh tekmah potrebujejo samo še točko, popolni avtsajder Paragvaj pa je že danes odlična priložnost za obe točki in uvrstitev med šestnajst najboljših reprezentanc na svetu. O (ne)kakovosti južnoameriške reprezentance dovolj pove že nekaj statističnih podatkov po prvih treh tekmah, na katerih so Paragvajke trikrat izgubile: najprej proti Romuniji s 17:29, v drugem krogu proti Španiji s 15:32, v torek pa še proti Franciji s 13:35, pri čemer so v drugem polčasu v 30 minutah dosegle samo tri gole.

V skupini A v Trieru je Paragvaj na treh tekmah skupaj dosegel samo 45 golov oziroma povprečno le 15 na tekmo. Ekipa selektorja Nerija Rubena Vere je doslej med vsemi 24 reprezentancami na letošnjem SP dosegla daleč najmanj golov, drugi najmanj učinkoviti pa sta Kitajska in Tunizija, ki pa sta jih vseeno »spacali« po 12 več (57). Ob tem imajo Paragvajke po treh krogih tudi najslabši strelski izkoristek med vsemi 24 ekipami v Nemčiji – zgolj 39-odstotni (114-45), Slovenija si deli tretje mesto z Norveško s 65-odstotki (129-84), pred njo pa sta zgolj Srbija (69) in Rusija (66).

»Počutim se noro. Pred tekmo in na njej je bilo sicer čutiti nekaj pritiska, ampak na koncu smo jih povozile,« je po zmagi proti Angoli z 32:25, ki je Sloveniji na široko odprla vrata osmine finala, navdušeno dejala reprezentantka Alja Vrček. Čeprav ima le 168 centimetrov in 68 kilogramov, poleg tega pa je precej drobna, igra na položaju krožne napadalke in se na šestmetrski črti uspešno ruva s precej težjimi in višjimi nasprotnicami. Angolkam je nasula pet golov brez zgrešenega strela, skupaj jih je na treh tekmah dosegla devet iz enajstih poskusov. »Naš cilj na tekmah proti Paragvaju in Španiji je jasen – osvojiti še štiri točke. Šele potem bomo razmišljale o osmini finala in o tem, kdo bo v njej naš nasprotnik,« pravi 24-letna Vrčkova, članica novomeške Krke, iz katere prihaja tudi reprezentančna vratarka Maja Vojnović, trener dolenjskega kluba pa je Salvador Krajnčič, pomočnik selektorja Uroša Bregarja.

Selektor Bregar se seveda dobro zaveda kakovostne razlike med Slovenijo in Paragvajem, vseeno pa diplomatsko opozarja, da njegova ekipa še ni v osmini finala. »Že krog pred koncem skupinskega dela lahko proti Paragvaju uresničimo glavni cilj, ki smo si ga postavili pred odhodom na SP – uvrstitev v osmino finala. Verjamem, da so dekleta sposobna to doseči že na tej tekmi in se potem proti Španiji boriti za čim višjo uvrstitev v skupini,« meni Uroš Bregar pred današnjim obračunom s Paragvajem, ki šele tretjič sodeluje na SP: v Franciji 2007 je osvojil 23. mesto, v Srbiji 2013 pa 21. V osmini finala se bo slovenska skupina A križala s skupino B, v kateri po treh krogih vodi Norveška z maksimalnimi šestimi točkami.

Skupina A (Trier), pari 4. kroga, danes: Slovenija – Paragvaj (ob 14. uri), Romunija – Angola (18), Španija – Francija (20.30), pari 5. (zadnjega) kroga, jutri: Angola – Paragvaj (14), Francija – Romunija (18), Slovenija – Španija (20.30), skupina B (Bietigheim-Bissingen), pari 4. kroga, danes: Poljska – Madžarska (14), Švedska – Argentina (18), Češka – Norveška (20.30), pari 5. (zadnjega) kroga, jutri: Argentina – Poljska (14), Češka – Madžarska (18), Norveška – Švedska (20.30).