Dvanajstkratne prvakinje Afrike – z izjemo leta 2014 neprekinjeno od 1998 – so tekmo bolje začele (2:0), a so Slovenke hitro vzpostavile rezultatsko ravnotežje, nato pa so si sredi prvega polčasa dvakrat priigrale tri gole prednosti (8:5, 9:6). Toda ekipa 53-letnega danskega selektorja Mortena Soubaka, ki je med letoma 2009 in 2016 vodil reprezentanco Brazilije in z njo pred štirimi leti postal tudi svetovni prvak, je zaostanek izničila (9:9). Zatem so pobudo znova prevzele Slovenke, ki so si ponovno priigrale plus tri (14:11), kljub temu pa se je po skupno sedmih izenačenjih prvi polčas končal brez zmagovalca.

Imena namesto priimkov

Hitre in spretne Angolke, ki so v povprečju enako stare kot Slovenke (23 let in tri mesece), so po petih zaporednih izenačenjih na začetku drugega polčasa sredi tega dela igre znova popustile. Na krilih strelsko razpoloženih Ane Gros, Tjaše Stanko, Neli Irman in Alje Vrček, ki so skupaj dosegle kar 24 golov, je slovenska reprezentanca v 43. minuti znova povedla za tri (24:21). Ko je že kazalo, da je odpor Afričank, ki imajo na hrbtni strani dresov namesto priimkov napisana imena (Vilma, Juliana, Helena, Albertina, Natalia, Marta…), dokončno strt, pa so se z dvema zaporednima goloma spet vrnile med žive.

Toda nato so Slovenke zaigrale kot prerojene, angolske »vojakinje« (kar 13 od skupno 16 reprezentantk prihaja iz le dveh domačih klubov, Luande in 1. avgusta, ki ju financira tamkajšnja vojska) pa so padle v črno luknjo. Osmouvrščena reprezentanca z lanskih OI v Riu po minimalnem zaostanku s 23:24 kar 11 minut – med 47. in 58. minuto – ni dosegla niti enega gola, med afriškim strelskim mrkom pa ekipa selektorja Uroša Bregarja kar šest. Pri izidu 30:24 je bil zmagovalec odločen, Slovenke pa so se poleg novih dveh osvojenih točk v Trierju maščevale Angolkam tudi za poraz s 27:28 v Sankt Peterburgu v zadnjem krogu skupinskega dela na SP 2005 v Rusiji, ki je naši reprezentanci zaprl pot v osmino finala.

Bregar ponosen na igralke

Po zmagi proti Angoli, ki letos že 14. nastopa na SP, njena najboljša uvrstitev pa je sedmo mesto iz Francije 2007, je bil dobre volje tudi selektor Uroš Bregar: »Veseli me, da smo v drugem polčasu dvignili raven naše igre in predvsem izboljšali obrambo, obenem pa tudi izkoristili priložnosti, ki smo jih zapravili v prvem delu igre. Prav tako me veseli, da igramo borbeno, da se dobro gibamo v obrambi in si želimo uspeha. Le kdo bi si mislil, da bomo imeli po treh tekmah dve zmagi in razliko v zadetkih +5? Na ta dekleta sem zares zelo ponosen.« Desnokrilna igralka Neli Irman je včeraj dosegla šest golov ob le enem zgrešenem strelu: »Nikakor ni bilo lahko priti do zmage, čeprav končni izid kaže drugače, a najpomembnejši sta točki. Med polčasoma smo se v garderobi dogovorili, da moramo izkoristiti protinapade in še bolj stisniti v obrambi, saj smo v prvem delu dobili preveč golov iz nekakšnih 'polprekrškov'. Selektorjevih navodil smo se v drugem držali in to je prineslo lepo zmago. Pri Angoli igrajo le temnopolte rokometašice, ki imajo boljše telesne predispozicije kot belopolte, so tudi hitrejše in gibčnejše, vendar smo dokazale, da smo tehnično boljše.«

V skupinah A (Trier) in B (Bietigheim) je danes prost dan, jutri ob 14. uri pa se bodo Slovenke pomerile s Paragvajem. Z zmago proti daleč najslabši ekipi v Trierju bi Slovenija dokončno potrdila svojo uvrstitev v osmino finala oziroma med 16 najboljših reprezentanc na svetu.

Izidi 3. kroga, skupina A: Slovenija – Angola 32:25 (15:15), Francija – Paragvaj ***, Romunija – Španija *****, skupina B: Madžarska – Argentina 33:15 (18:7), Švedska – Češka *****, Norveška – Poljska *****, vrstni red: *Norveška (–1) in Češka (–1) po 4, Madžarska, Švedska (–1) in Poljska (–1) po 2, Argentina 0, skupina C: Črna gora – Japonska 28:29 (15:12), Rusija – Brazilija *****, Danska – Tunizija *****, vrstni red: *Rusija (–1) 4, Brazilija (–1) in Japonska po 3, Danska (–1) in Črna gora po 2, Tunizija (–1) 0, skupina D: Južna Koreja – Kitajska 31:19 (18:10), Nizozemska – Kamerun 29:22 (14:8), Nemčija – Srbija *****, vrstni red: *Srbija (–1), Nizozemska, Nemčija (–1) in Južna Koreja po 4, Kamerun in Kitajska (–1) po 0.