Slovenke so premierni nastop po 12-letnem postu sodelovanj na svetovnih prvenstvih v soboto končale s senzacionalno zmago proti favorizirani Franciji. Proti nasprotnicam, ki so na dveh lanskih velikih tekmovanjih osvojile dve kolajni (srebro na OI v Braziliji in bron na EP na Švedskem), so poskrbele za sanjski začetek in po enajstih minutah vodile že s 6:1. Predvsem po zaslugi zelo učinkovitih Ane Gros in Neli Irman (v prvem polčasu skupaj devet golov od 13 slovenskih) ter vratarke Amre Pandžić so si v 23. minuti priigrale tudi rekordno prednost na tekmi – na semaforju je bilo kar 11:5.

Darilo Nini za rojstni dan

Francozinje, ki so svoj edini naslov svetovnih prvakinj osvojile na Hrvaškem leta 2003, so zaostanek do polčasa najprej zmanjšale za polovico, po desetih minutah drugega pa šele drugič po začetnih 1:1 vzpostavile ravnotežje (17:17). Ko je že kazalo, da bodo izbranke selektorja Olivierja Krumbholza poskrbele za preobrat, pa od tega ni bilo nič. Ana Gros, igralka francoskega Metza ter z devetimi goli prva strelka in najboljša igralka tekme, je neusmiljeno polnila mrežo reprezentance države, v kateri si služi rokometni kruh. Prav po golih kapetanke je imela Slovenija spet dvakrat plus štiri (22:18, 23:19), kljub odlični predstavi vratarke Amre Pandžić (15 obramb) pa so se Francozinje po golu nekdanje Krimove igralke Alison Pineau dobre tri minute pred koncem približale zgolj na 23:24.

Po napakah na obeh straneh je imela Francija zadnji napad na tekmi, iz katerega pa je izsilila le strel z devetih metrov po izteku igralnega časa. Strel Alexandre Lacrabere je končal v slovenskem bloku in jubilejna, 25. tekma Slovenije na dosedanjih SP, se je po zadnjem znaku sirene končala z zmagovalnim kolom naših rokometašic. Uspeh proti Francozinjam, ki so v povprečju štiri leta starejše od Slovenk in imajo povprečno skoraj 80 nastopov več za reprezentanco, je bil tudi najlepše darilo za igralko Nino Zulić, ki danes praznuje 22. rojstni dan: »Takoj po tekmi sem ostala brez besed, nasmešek nikakor ni šel z mojega obraza. Sploh ne morem opisati, kako sem srečna, vesela in ponosna, kar kurja polt me obliva. Zmaga proti Franciji je seveda nekaj fantastičnega. V Nemčijo smo prišle v precej spremenjeni zasedbi in nimamo česa izgubiti, vsaka od nas pa se želi dokazati in pridobiti pomembne izkušnje. In smo si pač rekle, zakaj pa ne bi zmagale, če lahko.«

Pandžićeva je bila samokritična

Le dobrih 18 ur ur po skalpu Francozinj so morale Slovenke znova na igrišče proti Romunkam, ki so na zadnjem SP 2015 na Danskem osvojile bronasto kolajno. Slovenke so tekmo začele po sanjskem scenariju z obračuna s Francijo: vodstvo s 5:1 v deveti minuti in 11:6 sredi prvega polčasa. Čeprav je znova blestela levoroka ostrostrelka Ana Gros, ki je v prvem polčasu dosegla osem golov brez zgrešenega strela, so tekmice v predzadnji minuti pred odhodom v garderobo prvič izenačile (13:13). Drugi polčas je prinesel osem izenačenj, čeprav so imele Romunke večinoma rahlo prednost, v 54. minuti pa se je spet vse začelo znova (26:26).

Pri zaostanku Slovenije s 27:28 je Grosova, ki so jo v drugem polčasu tekmice odrezale (dosegla le en gol iz igre, skupno strel 14:10), v protinapadu zapravila »zicer«, v obrambi pa je Lina Krhlikar naredila prekršek za sedemmetrovko in bila za nameček izključena za dve minuti. Najstrožjo kazen za vodstvo z 29:27 in odločitev o zmagovalcu je uspešno izvedla Cristina Neagu, že trikrat izbrana za najboljšo igralko sveta (2010, 2015, 2016), ki je bila z 11 goli prva strelka in igralka tekme. »Če želiš premagati tako vrhunsko reprezentanco, kot je romunska, moraš imeti v vratih tudi zelo razpoloženega vratarja. Jaz pa tokrat to nisem bila,« je priznala Amra Pandžić, ki je proti Franciji zbrala kar 15 obramb, proti Romuniji pa le šest. Članica Krima Mercatorja je nato dodala: »Mogoče smo zdaj žalostni in razočarani, ker nam ni uspelo izvleči vsaj točke. Še posebno, ker smo v prvem polčasu visoko vodile, a žal nismo zdržale do konca. Morebiti se je poznalo, da so Romunke dan prej igrale precej lažjo tekmo proti Paragvaju, me pa zelo težko s Francijo. Na njej smo vseh 60 minut igrale na polno in mogoče nam je zato v končnici proti Romunkam zmanjkalo moči.« Jutri ob 14. uri bo Slovenija v tretjem krogu igrala proti Angoli.

SP za ženske, skupina A (Trier), 1. krog: Romunija – Paragvaj 29:17 (16:7), Francija – Slovenija 23:24 (10:13), Španija – Angola 28:24 (15:13), 2. krog: Slovenija – Romunija 28:31 (14:14), Angola – Francija 19:26 (10:11), Paragvaj – Španija 15:32 (6:16).