Po včerajšnjem prostem dnevu, med katerim so v slovenskem taboru našli nekaj časa tudi za kratko simbolično praznovanje 22. rojstnega dneva reprezentantke Nine Zulić, čaka ekipo selektorja Uroša Bregarja že tretja tekma v štirih dneh. Po zmagi proti Franciji (24:23) in porazu proti Romuniji (28:31) bo njen tretji nasprotnik Angola, ki po dveh krogih v skupini A v Trierju nima še nobene točke: izgubila je namreč tako proti Španiji (24:28) kot tudi proti Franciji (19:26).

Z uspehom proti Angoli bi si Slovenija (ob pričakovani in načrtovani zmagi na četrtkovi tekmi proti avtsajderju Paragvaju) že zagotovila najmanj četrto mesto v skupini in napredovanje v osmino finala. Za aktualne prvakinje Afrike, ki jih kot selektor vodi Danec Morten Soubak, je tekma s Slovenijo verjetno zadnja priložnost za nadaljevanje upanja na uvrstitev med 16 najboljših reprezentanc na letošnjem SP. Angolke, ki so na lanskih OI v Riu v skupinskem delu premagale Romunijo in Črno goro, so tudi na uvodnih dveh tekmah SP kljub porazoma vsaj v prvih polčasih precej namučile favorizirane nasprotnice: proti Španiji so ob polčasu zaostajale s 13:15, proti Franciji le z 10:11).

Čeprav je prejšnji mesec dopolnila šele 20 let, je Tjaša Stanko že ena izmed nosilk igre v slovenski reprezentanci. »Po dveh tekmah v dveh dneh, med katerimi ni minilo niti 20 ur, smo bila dekleta že malce utrujena. Zato nam je včerajšnji prost dan, čeprav smo imele trening in se pripravljale na Angolo, prišel še kako prav zaradi regeneracije in počitka,« je dejala Tjaša Stanko, ki je za Ano Gros (19 golov) po dveh krogih druga strelka Slovenije (9). Proti Franciji in Romuniji slovenske rokometašice niso bile v vlogi favorita, zato so lahko igrale sproščeno in neobremenjeno. Danes bodo v Trierju prvič v tej vlogi, ki prinaša dodaten pritisk in imperativ uspeha, a Stankova se s tem ne obremenjuje: »Favorit ali ne, to sploh ni pomembno. Jasno je, da moramo v tekmo z Angolo iti z enakim pristopom kot proti Francozinjam in Romunkam. Če bomo pokazale pravo kakovost, željo, borbenost in energijo, sočasno pa Angolkam ne bomo dovolile, da nam vsilijo svoj sistem in slog igre, se lahko nadejamo ugodnega izida.«