»Kako se ti zdi? Si zadovoljen? Iskreno mi povej,« me je ob sadnem čaju v središču Ljubljane radovedno spraševal Dragnea, ki prihaja iz Romunije in deluje v Varšavi na Poljskem. Več kot uro sva si izmenjevala besede in celo ugotovila, da si delovne prostore deli s Slovencem Matejem Podobnikom, ki skrbi za odnose z javnostjo podjetja v osrednjeevropski regiji.

Dragnea pravi, da smo letos na področju mobilne telefonije doživeli preskok od pametnih telefonov k inteligentnim. V mislih je imel seveda njihovega mate 10 pro, ki se je umetne inteligence (AI) lotil pionirsko, s posebno dodatno enoto procesorja kirin 970, imenovano NPU in odgovorno za obdelavo ogromnih količin podatkov, na čemer temelji umetna inteligenca.

Vendar govoriti o pravi umetni inteligenci, kakršne smo vajeni iz znanstvene fantastike, je prezgodaj. V našem primeru govorimo o strojnem učenju. V Huaweiju so svoj telefon s pomočjo več kot deset milijonov fotografij različnih objektov naučili, da zna ločiti med psom, mačko, hrano, naravo… To znanje trenutno izkorišča kamera na telefonu, ki na podlagi motivov prilagaja nastavitve – za zajemanje rastlin poudari barve, za zajemanje ljudi prilagaja osvetlitev…

»Trenutno razširjeno različico umetne inteligence lahko imenujemo tudi inteligenca podatkovne baze. Recimo, s pomočjo podatkov, shranjenih v oblaku, delujejo mobilni pomočniki, kot so Google Now, Cortana, Alexia. Huawei je ta proces prestavil v napravo, kjer podatke obdeluje NPU. Tovrstna mobilna inteligenca je hitrejša in zagotavlja več zasebnosti uporabniku. Najboljši rezultat seveda dobimo, ko obe sodelujeta,« je pojasnil zgovorni Romun.

Telefon spremlja navade uporabnika

Inteligenca na mate 10 pro skrbi tudi za preučevanje uporabnikovih navad. Iz vedenja razbere, kdaj je aktiven in kdaj spi, in temu primerno razporeja energijo naprave, da lahko ponudi kar največ v ključnih trenutkih. »Born fast, stays fast« oziroma »Hiter kot na začetku« je eden Huaweijevih sloganov, ki poudarja zmogljivost telefona skozi celoten življenjski cikel.

Njihov najnovejši mate 10 pro pa ni prvi telefon, ki deluje po tem načelu. »Born fast, stays fast« smo slišali že pri prejšnjem mate 9. Torej je ta že podpiral neko vrsto strojnega učenja oziroma preprosto obliko umetne inteligence. Zakaj ga niso promovirali kot AI? Dragnea pojasnjuje, da so bili takrat previdni in zadržani. Vedeli so namreč, da za tako pogumno trditev (inteligentna naprava) potrebujejo nekaj več. To je prišlo z novim procesorjem mate 10 pro, ki združuje strojno učenje in NPU, kar pomeni, da je veliko inteligentnejši od prejšnjega modela.

Umetne inteligence na telefonu uporabnik ne opazi tako hitro. Njen namen je, da deluje v ozadju in subtilno izboljšuje uporabniško izkušnjo. »Bo pa čas pokazal, kako bomo to lahko izrabljali v prihodnje. Huawei je namreč svojo strojno zmogljivost ponudil zunanjim razvijalcem in ustvaril mobilno platformo AI,« dodaja Dragnea. Prvi, ki je skočil na ta vlak, je bil Microsoft. Razvija prevajalnik, ki bo izkoriščal obdelovalno moč procesorja kirin 970 in tako zagotavljal hitrejše rezultate.

Prihodnost bo razburljiva

»Čez dve leti bomo lahko uporabljali aplikacije, kakršnih si zdaj sploh ne moremo predstavljati. Imeli bomo nove oblike interakcij z napravami in prihodnost bo na tem področju zagotovo razburljiva.« Dragnea si za bližnjo prihodnost obeta tak scenarij uporabe mobilnih naprav: za konec tedna si boste želeli ogledati filmsko predstavo. Ravno recimo prihaja nov film Vojna zvezd. Potrebovali boste prevoz. Telefon bo na podlagi vašega brskanja po spletu in opomnikov v koledarju prepoznal vaše želje ter vam ponudil spored avtobusov, ugodne taksi prevoznike, opozoril na prometne zamaške in predlagal najbližje parkirne hiše.

Je bil pa Dragnea nekoliko bolj zadržan pri odgovorih o daljni prihodnosti razvoja aparatov. Zasloni telefonov so namreč zelo dobri, kamere prav tako. Kako telefone sploh še lahko izpopolnjujejo pri strojni opremi? »Razvijalci se ne bomo nikoli ustavili, saj uporabniki želijo vedno nove stvari. Huawei je do zdaj vložil že več kot 45 milijard ameriških dolarjev v raziskave in razvoj, prihodnost bo zagotovo svetla.« Na optimistično vprašanje, kaj bo prinesel naslednji model mate 11, nismo dobili oprijemljivega odgovora. Se razume, to so le poslovne skrivnosti. Vsekakor se lahko veselimo izvirnosti inženirjev, ki bodo odslej očitno svoj trud usmerjali v rešitve, kakršne je prinesel procesor kirin 970 ali pa pri konkurentu Applu procesor A11 bionic.