Slovenska reprezentanca je izpolnila prvo nalogo na tretji postaji letošnje sezone svetovnega pokala v Nižnem Tagilu v Rusiji, kjer sicer manjkajo najboljši Japonci, ki so odšli domov na počitek in priprave. Za večino reprezentanc je bilo zelo naporno že dolgo potovanje v osrednjo Rusijo za Uralom, slovenska reprezentanca je bila na poti kar 11 ur. Vseh sedem slovenskih tekmovalcev se je uvrstilo na današnjo tekmo. V zelo enakovrednih razmerah je najboljšo predstavo pokazal zmagovalec nedeljske tekme v Ruki Jernej Damjan, ki je zasedel deveto mesto, potem ko je imel v drugi seriji za trening četrti dosežek. Ljubljančan je imel med vsemi tekmovalci najmočnejši veter v hrbet, medtem ko je imela večina rahlo pomoč vzgonskega vetra. Ker manjka Japonec Džunširo Kobajaši, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, drugouvrščeni Damjan skače zadnji.

Peter Prevec se je znova vrtel okoli 20. mesta

»Novo prizorišče, nova skakalnica, zato sem na začetku malo lovil, a v seštevku sem popolnoma zadovoljen s treningom in kvalifikacijami. Mirno moram iti v nov dan in na tekmi bom skušal še nekaj dodati,« je napovedal 34-letni Jernej Damjan, ki pravi, da bo ne glede na zmago v Ruki povsem zadovoljen z uvrstitvijo med najboljših deset.

Zelo razpoložen je bil tudi Tilen Bartol s 14. mestom, potem ko je imel na treningu drugi in osmi dosežek. To nakazuje, da se je 20-letni skakalec iz Notranjske zelo dobro ujel s skakalnico, katere velikost je 134 metrov. Peter Prevc je bil z 19. mestom znova tam, kjer je končal že na prvih dveh tekmah sezone. Vseskozi se vrti okoli 20. mesta, ko gre za seštevanje ocen sodnikov in metrov, boljši pa je v skokih za trening (13. in 12. dosežek v Nižnem Tagilu) ali na ekipnih tekmah. Nobenih težav z uvrstitvijo na tekmo nista imela tudi Anže Semenič (21. mesto) in povratnik med elito, 17-letni Timi Zajc (28. mesto), ki je deloval zelo mirno in samozavestno ter elegantno v zraku. Zelo na trnih sta bila Robert Kranjec (46. mesto) in Anže Lanišek (49. mesto). Vrnitev Kranjca po enoletni odsotnosti zaradi težke poškodbe kolena bo očitno dolgotrajna in zahtevna. Za 36-letnega Kranjčana je značilno, da formo skuša stopnjevati skozi tekme, a Nižni Tagil je zanj zadnja priložnost. Če ne bo rezultatskega preboja, se bo po vrnitvi iz Rusije umaknil na trening v Planico, kjer bo pripravljena tudi velika skakalnica, in izpustil vsaj tekmi v Titisee-Neustadtu. Lanišek je povsem izgubil formo, občutke in lahkotnost iz poletja, ko je v skupnem seštevku poletne velike nagrade zasedel drugo mesto.

»Vsaka uvrstitev med deset bo odličen dosežek. V finalu si želim čim več tekmovalcev. V tekmo je treba iti sproščen in sproti odpravljati napake. Moramo ostati potrpežljivi. Sezona bo še zelo dolga,« si je zaželel slovenski selektor Goran Janus, ki je na začetku sezone presenečen nad izjemno premočjo Nemcev in Norvežanov. Nemci so bili včeraj razred zase s kar šestimi tekmovalci med najboljšo dvanajsterico, kvalifikacije pa je dobil 26-letni Marcus Eisenbichler. Danes se bo tekma začela ob 16.15, jutri pa ob 16. uri, pred tem bodo še kvalifikacije za nedeljsko tekmo.

Rogljevi pomaga ruska fizioterapevtka

Na veliko veselje gostiteljev Norvežanov je prvo tekmo nove sezone svetovnega pokala za ženske dobila domačinka Maren Lundby, ki je bila najboljša že v kvalifikacijah. Slovenke so z devetim mestom Špele Rogelj in desetim Urše Bogataj dobro začele olimpijsko sezono. Za pričakovanji sta zaostali Ema Klinec (26. mesto), lani najboljša Slovenka v skupnem seštevku svetovnega pokala, in izkušena Maja Vtič, ki je ostala celo brez finala. »Občutki so mešani. Rogljeva ima kronične težave s točnostjo odskoka. Za nameček ima še bolečine v rami in vratu, kar rešujemo s kremami in pomočjo fizioterapevtke iz ruske reprezentance. Bogatajeva je v finalu naredila najboljši skok tukaj. Negotovost prve tekme se je poznala pri Klinčevi in Vtičevi,« je nastop ocenil glavni trener Stane Baloh.

Skakalke bodo trilogijo v Lillehammerju nadaljevale danes na srednji skakalnici (ob 17.15) in sklenile jutri na veliki napravi (ob 10.45), kjer bo imelo pravico nastopa le najboljših 30 v skupnem seštevku svetovnega pokala. Med najboljše tri v seštevku šestih skokov v Lillehammerju bodo razdelili posebno nagrado 10.000 evrov, zmagovalka bo bogatejša za 6000 evrov.