Polom. Takšna je ocena nastopa slovenske reprezentance v smučarskih skokih na finalu poletne velike nagrade v Klingenthalu na vzhodu Nemčije, kjer je bila zbrana večina najboljših skakalcev. Izmed sedmerice slovenskih tekmovalcev je točke osvojil zgolj Anže Semenič za 24. mesto. Peter Prevc, ki je imel v poskusni seriji s 137 metri drugi dosežek za Poljakom Kubackim s 144 metri (nov rekord skakalnice), in Anže Lanišek, ki je bil drugi v skupnem seštevku, se sploh nista uvrstila v finale. Žiga Jelar je bil zaradi tri milimetre prevelikega dresa diskvalificiran že na zaletišču.

»Prevc je naredil napako glede na dober skok v poskusni seriji. Lanišek ni imel pravih možnosti, saj je bil eden redkih, ki je dobil dodatne točke zaradi vetra v hrbet, za nameček je bil še bolan – viroza,« je nastopa najbolj izpostavljenih slovenskih tekmovalcev ocenil selektor Goran Janus. Zaradi slabega slovenskega nastopa se je tekma zanj končala tako zgodaj, da se je, medtem ko so v izteku skakalnice podeljevali priznanja najboljšim, že vozil proti domovini, saj bo imel danes na Pokljuki veliko obveznosti na tradicionalni predstaviti reprezentanc vseh panog Smučarske zveze Slovenije.

Na vprašanje Dnevnika, ali je zaradi skromnih predstav poldrugi mesec pred začetkom tekmovanj za svetovni pokal zaskrbljen, je v svojem slogu odvrnil: »Tudi če bi zganjal paniko, ne bi bilo nič drugače. Nisem zaskrbljen, saj smo imeli tudi v prejšnjih sezonah, izjemna je bila lanska, uvrstitve zunaj trideseterice. Do uvodne tekme sredi novembra v Visli na Poljskem nas čaka še veliko dela. Da bomo konkurenčni na tekmi, bo treba biti najprej veliko bolj konstanten na treningu. Konkurenca je zelo zgoščena, odločajo malenkosti, zato že na treningu ne sme biti nihanj. Peter Prevc ne skače dobro, veliko preveč je nihanj. Moja ocena njegovih skokov je malo mešano na žaru. Edina rešitev je v treningu.«

Junak poletne sezone je postal Poljak David Kubacki, ki je zmagal na vseh petih tekmah, na katerih je nastopil, štiri pa je izpustil. Pred zadnjima dvema tekmama je vodil Anže Lanišek, ki je na koncu na drugem mestu za Kubackim zaostal kar 147 točk.