Potem ko se smučarji skakalci v ponedeljek zvečer vrnili iz Kuusama, so včerajšnji dan preživeli zelo različno. Robi Kranjec, Jurij Tepeš, Domen Prevc in Timi Zajc so trenirali na srednji skakalnici v Planici, ki je ena redkih v Evropi, prekrita s snegom, prihodnji teden bo sneg tudi že na veliki napravi. Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je opravil pogovor s selektorjem Goranom Janusom. »Moja izjava, ki je požela obilo komentarjev, je bil izrečena zato, ker je najpomembnejša odgovornost do slovenske javnosti in sponzorjev. Reagirati moramo ob najmanjših odstopanjih od načrtovanega programa,« je pojasnil Ljubo Jasnič. Janus je dodal, da je bilo kramljanje ob kavi prijetno in povsem enako, kot če bi to počel z novinarji. Večji del reprezentance je bil na druženju z mediji v pivovarni v Ljubljani, kjer je program povezoval rokometni trener Branko Tamše, saj imajo celjski klub in skakalci istega sponzorja.

V središču zanimanja je bil zmagovalec nedeljske tekme Jernej Damjan, ki je debelo uro odgovarjal na novinarska vprašanja. Izmed dveh zmag v karieri v svetovnem pokalu mu več pomeni uspeh v Kuusamu kot v Sapporu ob trojni slovenski zmagi. Konkurenca na Japonskem je bila okrnjena, za nameček je na Finskem ubranil vodstvo po seriji. Skrivnost najboljšega začetka sezone v njegovi karieri je v sproščenosti. »Osnova je, da sem lačen skokov. Ne smem priti na skakalnico in zgolj razmišljati, kdaj bo konec treninga. Letos je vse drugače. Ne razmišljam le o skokih, ampak počnem še marsikatero drugo stvar. Ko prideš kot mlad tekmovalec v svetovni pokal, so ti skoki vse. Počasi si gradim kariero, ko ne bom več skakalec,« je pojasnil 34-letni Jernej Damjan. V središču dogajanja je družina s triletno hčerko Niki, ki je nanj tako navezana, da po vrnitvi domov ne more niti na stranišče, ne da bi mu stala za petami. Veliko časa preživi tudi v prostorih osebnega sponzorja Furlantech, ki se ukvarja z izposojo luksuznih vozil z močjo od 300 do 400 konjskih moči, saj skrbi za skoraj celoten marketing podjetja. »Uživam, da se znajdem tudi v drugih vodah. Zdaj sem se povsem znebil strahu, kaj bom počel, ko ne bom več skakalec,« je kipelo iz Damjana, ki je zelo aktiven na družbenih omrežjih.

Damjan je v pripravah na sezono uporabil bogate izkušnje. Kondicijo je nabiral po svojem načrtu in kakšnem nasvetu Simona Podrebrška. Vse treninge na skakalnici je opravil s trenerjema v reprezentanci B Igorjem Medvedom in Juretom Šinkovcem. »Količina treninga je enaka minulim letom. A takrat sem vse se prilagodil tako, da sem bil ob devetih na treningu v Kranju. Zdaj grem na trening šele, ko opravim vse druge stvari, saj sem že skoraj v polni službi. Vedno si najdem čas za trening, saj na njem uživam,« je pojasnil Ljubljančan, člana SSK Sam Ihan, kamor je pred leti prestopil iz Ilirije. Ne obremenjuje se s tem, da je član reprezentance B. Meni, da je to le črka na papirju, ker na tekmah vedno skačejo najboljši. Po zmagi v Kuusamu so mu tekmeci iskreno čestitali. Ne le tisti, ki so bili na Finskem, ampak sta mu pisala tudi Avstrijec Schlierenzauer in nekdanji tekmovalec iz Švice Küttel.

Slovenska reprezentanca bo že danes odpotovala v Nižni Tagil v Rusiji, kjer bosta konec tedna dve tekmi posameznikov. »Načrt je, da še naprej skačem sproščeno. Leta 2006 je Kranjec zmagal v Kussamu, naslednji teden po tekmi v Lillehammerju pa je bil velik naslov, da je bil Robi šele sedmi. Takoj podpišem, da bom na naslednji tekmi sedmi, saj lahko zmaga 20 skakalcev,« se je v prihodnost ozrl Damjan. Z Janusom se pozna toliko časa, da odlično sodelujeta in natančno vesta, na katere tipke morata pritiskati, da vse skupaj deluje.