Prav sredi mesta oziroma na Hujah, kjer je manjša vzpetina, so se leta in leta otroci ob prvem snegu razveselili sankanja. Tam so nekateri tudi prvič stopili na smuči, a zimskih radosti zdaj ne bo več. To je pošteno razkurilo Kranjčana (ime in priimek hranimo v redakciji), ki se je pridušal čez razsodnost kranjskega župana Boštjana Trilarja, ker da bolj skrbi za pločevino kot pa za otroke.

No, kranjska oblast je v zadnjem času postavila tudi marsikatero otroško igrišče, zanesljivo pa bo s Huj pregnala malčke na saneh. To je potrdil tudi kranjski župan Boštjan Trilar, ki pa je tudi pojasnil, da naj bi direktor zavoda za šport Branko Fartek našel nov prostor za sankališče za najmlajše. Spomnimo, da je slednji še lani ob mili zimi načrtoval celo zasnežitev sankališča, ki pa je zdaj, ob zgodnjem snegu, gradbišče. »V mestu ni lahko najti nove lokacije, ki bi bila tako primerna, kot je bila vzpetina na Hujah, kjer je bilo v resnici vedno veliko otrok, ko je bil sneg.«

In tako so otroci ostali brez sankanja, parkirišče pa bo še večje kot sicer. To je že zdaj nad vzpetino, kjer so se otroci do zdaj sankali, po novem pa naj bi dobili prostor še za 126 vozil, tudi električnih vozil za izposojo, in parkirišče za kolesa. Toda Kranjčani so nas opozorili, da se je tega, dokaj velikega gradbenega posega občina lotila brez gradbenega dovoljenja, kar se je izkazalo za resnično. Po podatkih odgovornih z MO Kranj so bila namreč do zdaj izvedena le pripravljalna dela, zanje pa gradbeno dovoljenje ni potrebno. Tako je občina šele zadnje dni oktobra oddala zahtevo za gradbeno dovoljenje, ker pa ima načrtovano parkirišče tudi mejaše, zasebne lastnike, je pričakovati njihovo udeležbo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Parkirišč ne (z)manjka

MO Kranj (oziroma zanjo javno podjetje Komunala Kranj) je sicer brez gradbenega dovoljenja gradila tudi parkirišče tik ob občinski stavbi, zaradi česar je ukrepala inšpekcija. V času mandata Boštjana Trilarja so se zelo potrudili s parkirišči na več koncih mesta, v neposredni bližini novega parkirišča pa sta zdaj že dve; eno tik ob novem, drugo pa manj kot sto metrov stran. Prej so sicer na območju Huj načrtovali parkirno hišo, a načrtov niso uresničili. Čeprav je povpraševanje po parkiriščih veliko, zlasti v gosto naseljeni soseski Planina, ki je blizu parkirišč na Hujah.

Na novem parkirišču smo tudi včeraj videli delavce, precejšnjega dela nekdanjega sankališča pa ni več in zato seveda tudi ni otroškega vrveža na vzpetini, ki je bila desetletja v veselje malčkom in staršem. Kranjčan, ki trdi, da s svojega okna opazuje zmago pločevine nad otroki, se sprašuje, ali ne bi ob vsem poudarjanju trajnostne mobilnosti v Kranju morali bolj misliti tudi na zaščito takih naravnih prednosti in posebnosti, kot je (bilo) sankališče na Hujah…