Zaradi pomanjkanja snega je slovenska ženska reprezentanca v alpskem smučanju odpotovala v ZDA nekaj dni kasneje, kot je imela v načrtu. Alpske smučarke so se pripravljale na avstrijskem Tirolskem, kjer so imele po besedah glavnega trenerja Denisa Šteharnika dobre razmere za trening. Ameriška turneja bo za večino reprezentance kratka, saj se bo vrnila v Evropo že v torek, torej en teden po odhodu. V Severni Ameriki bo ostala le Maruša Ferk, ki bo osamljena slovenska tekmovalka prihodnji konec tedna, ko bosta v Lake Louisu preizkušnji v hitrih disciplinah.

Slovenke v Alpah, ne Koloradu

Iz Zagreba so prek Frankfurta v Boston odpotovale Ana Drev, Tina Robnik, Ana Bucik, Meta Hrovat in Maruša Ferk. »Teren v Killingtonu smo spoznali lani. Na tekmo smo se skušali pripraviti po najboljših močeh. Nekatere reprezentance so trenirale v Koloradu, nekatere v Skandinaviji, mi smo se odločili za Alpe. Nimam podatkov, kako dobre razmere so imele druge ekipe. Mi smo svoje izkoristili, čeprav je v srednji Evropi v tem letnem času zelo nestabilno vreme,« sporoča Denis Šteharnik. »Če bi imeli neomejena finančna sredstva, bi se na tekmo pripravljali v Koloradu. Ker jih nimamo, skušamo izkoristiti čim boljše pogoje okrog nas. Na tekmovalne razmere ne moremo vplivati. Dejstvo je, da so organizatorji pripravili teren v Killingtonu tik pred zdajci. Moja želja je, da na tekmi pokažemo napredek z uvodnega veleslaloma v Söldnu in slaloma v Leviju,« je odločen Šteharnik.

Glavnega trenerja za ženske veseli, da je na treningih vse hitrejša Ana Drev. Pravi, da dosega enakovredne ali celo hitrejše čase kot Tina Robnik, ki je bila na ledeniškem uvodu deveta. »Tudi Ana Bucik je v določenih veleslalomskih delih hitra. Kar zadeva rezultatske cilje, verjamem, da se lahko Ana v slalomu vnovič uvrsti med šestim in desetim mestom, da lahko napreduje Ana Drev, pričakujem pa tudi napredek Mete Hrovat. Pokazala je, da je dobro pripravljena, v Söldnu je imela pred napako na drugi progi celo deseti vmesni čas. To dokazuje, da je Meta hitra in hrabra,« odgovarja Šteharnik, ki se bo tik pred zdajci odločil, ali bodo vse tekmovalke tekmovale v vseh disciplinah. Slovenija ima v veleslalomu denimo sedem kvot, a ne toliko kakovostnih tekmovalk, ki bi se lahko bojevale za točke. »Smo ekipa in delujemo kot ekipa. Verjamem, da se nam bo enkrat v sezoni vse 'poklopilo' in da bomo vsaj na eni od tekem dokazali ekipno moč,« pravi Šteharnik.

Peter Fill kraljuje v smuku, Norvežani v superveleslalomu

Nestrpno so na svojo prvo tekmo v sezoni čakali hitri alpski smučarji. Na tekme v Severni Ameriki so se pripravljali v Nakiski, kamor so pripotovali dan po tem, ko se je na olimpijski progi na treningu smrtno ponesrečil David Poisson. Boštjan Kline bo največji slovenski up za visoke uvrstitve, glavni trener Peter Pen pa pričakuje tudi rezultatski preboj Martina Čatra. V hitrih disciplinah bodo v Kanadi in naslednji teden v Beaver Creeku tekmovali še Klemen Kosi, Miha Hrobat in Tilen Debelak.

»V Lake Louisu sem bil že 17-krat in najmanj enajstkrat sem ga zapustil s sklonjeno glavo. Če je začetek dober, je lažje tekmovati. Če ni, je treba biti pazljiv pri analizi, saj greš lahko hitro v napačno smer, kar se mi je v preteklosti že dogajalo,« pred prvo tekmo sezone opozarja Peter Pen.

Zanimivo je, da je bil zadnji dve sezoni najboljši smukač Peter Fill, ki je v svoji karieri dobil le dve smukaški tekmi svetovnega pokala. Podatek, ki kaže, da so najboljši v kraljevi disciplini alpskega smučanja tisti, ki dosegajo konstantne rezultate. V superveleslalomu so zadnjih šest sezon na vrhu Norvežani. Kjetil Jansrud je bil najboljši letos in predlani, lani pa Aleksander Aamodt Kilde.