Raziskovalci opažajo, da imajo tisti, ki pijejo kavo, manjše možnosti, da se pri njih razvijejo bolezni jeter in nekatere vrste raka. Prav tako bi naj imeli pivci kave manjšo možnost, da jih zadene kap. Znanstveniki z Univerze Southampton so zbrali podatke o učinkih kave na človeško telo. Pri tem so preučili približno dvesto že obstoječih znanstvenih študij s tega področja, ki so bile večinoma izvedene z opazovanjem.

Po njihovih ugotovitvah bi naj bila največja korist pitja kave v zmanjševanju možnosti za razvoj bolezni jeter. Tudi srčne bolezni bi se naj pri pivcih kave pojavljale redkeje.

Profesor Paul Roderick, soavtor študije, opozarja, da si znanstveniki niso povsem edini, ali je prav kava razlog, da ti ljudje nimajo težav z jetri. »Na razvoj bolezni ima vpliv več dejavnikov: koliko je oseba stara, ali kadi in koliko se posveča telesni vadbi,« je dejal za BBC.

Škodljivost dodatkov h kavi

Znanstveniki v študiji pravijo, da zmerno pitje – tri do štiri skodelice kave na dan – zdravju ne predstavljajo grožnje. Treba pa je opozoriti, da dodatki, ki jih mnogi uživajo ob kavi, denimo sladkor, smetana ali rogljiček, škodijo zdravju. Znanstveniki pretirano pitje kave vsekakor odsvetujejo nosečnicam. Te lahko na dan zaužijejo do 200 miligramov kofeina, večje količine pa povečajo možnosti za splav. Za zdrave odrasle bi naj bila meja okoli 400 miligramov kofeina dnevno. Ob tem je treba upoštevati, da kofein ni samo v kavi, temveč ga je nekaj tudi v pravih čajih, kokakoli in energijskih pijačah. Manjši, a ne zanemarljiv delež pa je tudi v čokoladi.

Kljub možnim pozitivnim učinkom pa znanstveniki v omenjeni študiji tistim, ki kave ne pijejo, ne svetujejo, da naj jo začnejo piti.