Podjetje bio-bean je za zdaj ustvarilo 6000 litrov »kavnega olja« za testni projekt z londonskim transportnim organom. To je dovolj goriva za porabo enega mestnega avtobusa v obdobju enega leta.

»Gorivo je dober primer tega, kaj lahko dosežemo, če uporabimo neizrabljene rezerve,« je povedal ustanovitelj startupa Arthur Kay. Podjetje namreč zbira uporabljene kavne odpadke iz kavarn, gostiln in tovarn, nato pa jih predela v svojem reciklažnem podjetju.

Kavne odpadke posušijo, iz njih iztisnejo olje, tega pa potem primešajo ostalim gorivom, ki skupaj tvorijo biogorivo B20. Slednjega bi lahko za prevoz uporabljali londonski avtobusi. »Uporabljeni kavni odpadki vsebujejo dragocene komponente, iz katerih lahko pridelujemo čista goriva,« je zapisano na spletni strani podjetja.

Bio-bean predvideva, da Velika Britanija letno ustvari okoli 500.000 ton kavnih odpadkov. Večino jih zavržejo na odlagališčih, kjer lahko povzročijo škodljive toplogredne pline. Podjetje prav tako prodaja »kavna drva«, ki se lahko uporabljajo v kaminih in raznih pečeh.