V Guinnessovo knjigo rekordov naj bi včeraj postavljeno največjo lovsko opazovalnico iz Godiča vpisali predvidoma marca, je napovedal direktor Slovenia Eco resorta Matjaž Zorman. Dodal je, da bodo najprej vložili informativno prijavo, tej bo sledilo tehnično preverjanje. Če jo bodo potrdili, bodo opazovalnico uvrstili na seznam komisije za obisk, ki naj bi ga opravili marca.

Opazovalnico bodo slovesno odprli za novo leto. Zaradi izjemne teže so namreč včeraj z dvema ogromnima dvigaloma postavili le osnovno nosilno konstrukcijo in nato nanjo dvignili ogromno leseno opazovalnico. Tri še manjkajoče vmesne razgledne ploščadi in sto stopnic, ki bodo vodile do vrha ploščadi, bodo izdelali pozneje oziroma še pred koncem leta. Celotna konstrukcija je visoka 18 metrov in tehta skupaj s pilotnimi sidri 150 ton. Razgledna ploščad na vrhu opazovalnice bo lahko hkrati sprejela do 120 ljudi.

Opazovalnica je presežek

»Za tako veliko lovsko opazovalnico smo se odločili, ker opazovalnice takšnih dimenzij še ni nikjer na svetu,« je pojasnil Matjaž Zorman, ki si je opazovalnico omislil, jo projektiral in financiral. Tudi projekt sanjske službe sanjskega pastirja je njegova zamisel. Iščejo ga že drugič in Zorman pravi, da so tudi tokrat zanj prejeli že več kot 4000 prijav z vsega sveta.

Kot še pojasnjuje Zorman, so novo lovsko atrakcijo izdelali zgolj z lastnimi rokami. Pred tremi meseci se je dela lotilo šest zaposlenih, opazovalnico so naredili izključno po stari tradicionalni tesarski praksi brez sodobnih pripomočkov in strojev. Za nosilno konstrukcijo so se odpravili po 120 let stare smreke iz pokljuških gozdov, preostali smrekov les je z žage v Komendi, doda Zorman.

Pred začetkom del so se posvetovali s slovensko in svetovno lovsko zvezo. Lovcem sicer ne bo služila, bodo pa lahko obiskovalci kljub temu z nje opazovali divjad, saj so jo postavili zraven obore. Lastnik pa je našel še eno možno namembnost za goste, ki si bodo želeli nenavadnih izzivov, in napovedal, da bodo na njej zagotovo pripravili tudi poroke.

Težave z inšpektorji

Prav vse pa v Eco resortu, kjer so bili vse poletje v celoti zasedeni, ni tako bleščeče, kot sta nova lovska opazovalnica ali služba sanjskega pastirja. V naselju imajo namreč ves čas težave z inšpektorji, ki jim vztrajno grozijo, da bodo morali zapreti vrata, potem pa odločbo za odločbo odpravijo in napišejo novo. Zorman upa, da bodo na občini Kamnik, kamor so vložili predlog za spremembo prostorskega načrta, območju povrnili namembnost zazidljivega območja za šport, rekreacijo in turizem, ki je že bila v veljavi do konca leta 2015.

Upa, da bo s tem tudi konec stalnih inšpekcijskih obiskov, saj bi se raje posvečali drugim gostom. Ti prihajajo večinoma iz Slovenije, Hrvaške in Italije, a jih je veliko tudi iz Izraela, Belgije in Združenih arabskih emiratov. V zimski sezoni so zdaj med tednom zasedeni le 20-odstotno, ob koncu tedna pa so skoraj polni. Vse zmogljivosti imajo zasedene tudi za novo leto, ko bodo silvestrovali v tamkajšnjem toplarju.