Tudi letos so se v javnem zavodu Turizem Ljubljana odločili, da približno petdeset kilometrov prazničnih luči – dodatnih deset kilometrov je razporejenih še po dvajset metrov visoki smreki na Prešernovem trgu – prižgejo v petek pred prvim adventnim vikendom. Luči bodo mesto razsvetlile v petek ob 17.15 uri, sejemske in gostinske hiške pa bodo svoja vrata odprle že dopoldne. Do 31. decembra, ko bodo obiskovalci leto 2018 lahko pozdravili na štirih trgih z glasbenim programom ter petminutnim ognjemetom, se bodo v središču prestolnice zvrstile številne prireditev. Program ostaja večinoma tradicionalen, a v zavodu so kljub temu letos dodali nekaj novosti.

Brezplačni smučarski tečaji

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je pojasnila, da so praznični sejem razširili na prenovljeno Gallusovo nabrežje, kjer bosta stali dve gostinski hiški. »Zanimanje za najem gostinskih hišk je že tradicionalno večje od števila hišic, ki so na voljo. Zato so z dodatnima dvema hiška priložnost dobili tisti, ki sicer ne bi mogli biti del prazničnega sejma,« je pojasnila Stuškova. V mestnem središču bo tako razporejenih skupno 50 sejemskih in gostinskih hišk, praznični sejem pa bo v petek zaživel tudi na grajskem dvorišču.

V parku Zvezda ob Kongresnem trgu lahko obiskovalci že od minule sobote drsajo na velikem drsališču Ledena fantazija. A drsališče ne bo edina možnost za zimske radosti v mestu. Na Novem trgu bo namreč kmalu zaživelo mini smučišče Kameleon, namenjeno najmlajšim smučarjem. Smučišče bodo postavili 18. decembra, otroci, stari do šest let, pa bodo smučarske zavoje sredi mesta lahko pilili do 19. januarja. Smučišče bodo postavili v okviru projekta Vsi na smuči, s katerim želijo pri najmlajših spodbuditi veselje do aktivnega preživljanja prostega časa ter jim hkrati omogočiti izkušnjo alpskega smučanja, ki si je drugače morda ne bi mogli privoščiti. »Smučanje bo brezplačno. Dopoldne bodo na smučišču tečaji smučanja za otroke iz ljubljanskih vrtcev, popoldne pa za otroke v spremstvu staršev,« je dogajanje na smučišču opisala Stuškova.

Koncerti na štirih trgih

Na Novem trgu bodo tudi prvi praznični koncerti. Glasbeni program se bo tam začel 15. decembra s koncertom skupine Manouche, v naslednjih dneh se bodo med drugim zvrstili koncerti Neishe, Big Band Theory in Orlekov.

Na oder Pogačarjevega trga bodo glasbeniki prvič stopili 25. decembra, dan pozneje se bodo začeli še brezplačni koncerti na Kongresnem trgu. Medtem ko bodo na Pogačarjevem trgu med 25. in 30. decembrom na svoj račun prišli predvsem ljubitelji slovenske popularne in narodnozabavne glasbe, bodo na Kongresnem trgu med 26. decembrom in 1. januarjem med drugim nastopili Pero Lovšin in Španski borci, Big Foot Mama, Samuel Lucas, Lačni Franz in Prljavo kazalište. Oder na Trgu francoske revolucije bo 30. decembra gostil izvajalce rockovske glasbe.