Čeprav so gostinci v minulih letih pogosto tarnali nad najemnino in slabim obiskom hišk v prvih dneh prazničnega sejma, se najem očitno le splača. Število gostincev, zainteresiranih za najem manjših in večjih gostinskih hišk, ki bodo od 1. decembra do 7. januarja razporejene po mestnem jedru, je tudi letos že tradicionalno večje od števila hišk, ki so na voljo.

Pred dvema letoma se je denimo za najem ene od desetih manjših gostinskih hišic prijavilo 38 ponudnikov (lani 31), za najem ene od sedmih večjih gostinskih hišic pa se je potegovalo šestnajst gostincev (lani 11). Tudi letos so v javnem zavodu Turizem Ljubljana v najem ponudili sedemnajst gostinskih hišk, najbolj priljubljene ostajajo manjše. Prejeli so kar 41 prijav za najem ene od desetih manjših hišk, za najem večjih gostinskih hišk je prispelo sedemnajst prijavnic.

Kongresni trg zaželena lokacija

Medtem ko je bilo lani največ zanimanja za najem manjših gostinskih hišk na Cankarjevem nabrežju in večjih gostinskih hišk na Prešernovem trgu, je drugega letos izpodrinil Kongresni trg. Za večjo gostinsko hiško na Prešernovem trgu sta se tokrat potegovala dva najemnika, eno od treh večjih gostinskih hišic na Kongresnem trgu pa si je želelo najeti trinajst gostincev. V zavodu najemnine letos niso spreminjali, so pa očitno gostinci prepoznali potencial Kongresnega trga. Če so bile v minulih letih gostinske hiške tam bolj obiskane šele z začetkom prazničnih koncertov, bo letos v tem delu mesta najbrž živahno že od 25. novembra. Takrat bo v parku Zvezda oživelo drsališče z dvema ploskvama in drsalnimi potmi.

Ob večjih gostinskih hiškah bodo na Kongresnem trgu postavljene tri manjše. Zanje se je prav tako potegovalo trinajst gostincev, dvanajst gostincev si je želelo najema ene od treh manjših hišk na Bregu, šestnajst prijav pa so na zavodu prejeli za najem ene od štirih manjših hišk na Cankarjevem nabrežju.

Kuhano vino do dva evra

Gostinci bodo ob kuhanem vinu, ki bo letos stalo od 1,6 do dva evra, ter drugi praznični ponudbi morali obiskovalcem ponuditi (vsaj) eno jed iz nabora Okusi Ljubljane. To ni novost, pravijo v Turizmu Ljubljana, »obiskovalci so lahko pokusili Okuse Ljubljane tudi v prejšnjih letih«, a so zdaj tovrstno kulinarično ponudbo vključili med razpisne pogoje. »Iz povpraševanja po lokalni kulinariki je razvidno, da gostje, posebno tuji, to želijo,« so dodali v zavodu.

Hrane in pijače tudi letos v hiškah ne bodo smeli streči v plastiki, temveč v embalaži, prijazni do okolja. A če so morali pred dvema letoma gostinci ob najemu gostinske hiške kupiti določeno število posebnih keramičnih lončkov, lani tega stroška niso imeli, prav tako uporaba enotnih keramičnih lončkov ni obvezna v letošnjem veselem decembru. Izkušnja je namreč pokazala, da so gostinci kljub obveznemu nakupu skodelic tople napitke stregli v plastičnih kozarčkih, hkrati so se za pijačo v lončku, za katerega je bilo treba plačati kavcijo, obiskovalci redko odločali.

»Zato smo želeli prepustiti poslovno odločitev o izbiri embalaže gostincem, seveda v okviru okolju prijaznih materialov, kot so les, papir in keramika,« so pojasnili v zavodu in ob tem zagotovili, da ideje o uvedbi obveznih vračljivih keramičnih lončkov v prihodnje kljub temu niso povsem opustili: »Tega ne izključujemo. Vsekakor bomo stalno spodbujali, da se bodo uporabljali samo do okolja prijazni materiali.«