Potrditev zaroke ni ravno presenečenje, saj so jo napovedovali že od septembra, ko sta se z roko v roki prvič pojavila v javnosti v Torontu, na športnih igrah vojaških invalidov Invictus. Harry, nekdanji poklicni vojak, ki se je v zadnjih nekaj letih iz veseljaškega princa spremenil v zglednega predstavnika britanske monarhije, je pokrovitelj teh iger. Govorice so se okrepile po njunem nedavnem prvem javnem poljubu. Ko so prejšnji torek za Meghanino varnost začeli skrbeti telesni stražarji posebnega oddelka londonske metropolitanske policije, ki skrbi za varnost članov kraljeve družine in diplomatov (plačujejo jih davkoplačevalci), je bilo jasno, da sta že zaročena. Harry naj bi pokleknil pred Meghan v začetku novembra. Približno leto in pol po tistem, ko so ju seznanili skupni prijatelji. Nad poroko, ki bo spomladi prihodnje leto, verjetno maja, so Britanci navdušeni skoraj tako, kot če bi se sami poročili. Monarhistov nič ne razveseli bolj kot poroke, rojstva malih princesk in princev ter kronanja.

Meghan navdušila kraljico in Kate

Meghan se je srečala tudi s kraljico, ki naj bi, navdušena nad njo, dala blagoslov za zaroko oziroma poroko. Meghan, ki je tudi znana humanitarka in aktivistka za žensko enakopravnost (Donalda Trumpa je pred leti razglasila za sovražnika žensk), ter Harry, ki nadaljuje velik del dobrodelnih aktivnosti pokojne matere Diane, sta se letos veliko družila z Williamom in Kate, kar se ne bi dogajalo, če je Harry ne bi izbral za ženo. Oba naj bi bila navdušila nad Harryjevo izbranko. Posebno pomembno je navdušenje Kate, ki ji je Meghan že do zdaj odvzela kar nekaj javne pozornosti. A na britanskem dvoru je dovolj prostora za dve rjavolasi lepotici. Znano je tudi, da je Meghan oddala svojo hišo v predmestju Toronta in da v Kensingtonski palači načrtujejo širitev Harryjevega stanovanja. Pa tudi, da sta njena ljubljenčka, psa Bogart in Guy, v karanteni v Londonu, v kateri bosta morala ostati mesec dni, saj prihajata iz Severne Amerike.

Začetni zadržki

A kraljeva družina, britanski dvor in mediji so imeli sprva veliko bolj ali manj prikritih zadržkov do Harryjevega razmerja z Meghan. Mnogim ni bilo prav, da je Američanka, da je ločena, da je privlačna in nesramežljiva igralka, da ni iz visoke družbe… Najbolj jih je motilo, da je ločena. Britanska monarhija ima namreč slabe spomine na ameriško ločenko Wallis Simpson, ki je tako zmešala glavo kralju Edvardu VIII., da se je leta 1936 raje odpovedal prestolu kot njej in sprožil do tedaj največjo krizo monarhije. Vendar to ne more biti resna ovira, saj Harry ne bo kralj. Zdaj je peti v vrsti za prestol, po rojstvu tretjega otroka Williama in Kate bo šesti.

Med drugim je vse motilo to, da je igralka in da je imel njen lik v nadaljevanki Nepremagljivi dvojec večkrat spolne odnose. Motila so jih tudi njena leta. Veliko povedo začetni odmevi medijev. »Harryjeva sočna ameriška ločenka: nova prinčeva ljubimka je zaigrala v nekaj zelo vročih televizijskih prizorih.« »Rjavolaska Meghan prinaša spremembo v Harryjevem okusu za ženske, saj se drugače nagiba k svetlolaskam iz visoke družbe. In ni niti malo sramežljiva.« »Harry, ne pozabi, da bo kmalu imela štirideset let.« In podobno.

Prikriti zadržki

To, da ni modre krvi, kritiki niso mogli upravičiti, saj je tudi Kate navadna podanica, pa bo nekoč kraljica. Prikrito pa jih je motilo predvsem to, da je Meghan, kot bi rekli v ZDA, mešane rase: njen oče je belec, njena mati temnopolta ameriška Afričanka. Čeprav tega ni nihče napisal ali naravnost povedal, so mnogi ugotavljali, da je Meghan tako kot lik, ki ga upodablja v nadaljevanki, mešane rase. Harry se ni oziral na nič od tega. Vodilo ga je srce. Ob vsaki pojavitvi v javnosti sta bila videti zaljubljena do ušes. Veliko ljubezen potrjujejo tudi današnje fotografije in intervju. Poznavalcem telesne govorice je jasno, da je lepa Meghan povsem zmešala glavo simpatičnemu, zabavnemu, visokemu (189 centimetrov), rdečelasemu princu, ki pred njo kar sedem let ni imel uradnega dekleta. Zaradi Meghan je opustil letanje od cveta do cveta, saj je našel primerno dekle za ženo in mater svojih malih princesk in princev. Ko se je tam okoli svojega tridesetega rojstnega dne stričevsko raznežen zaradi princa Georgea razgovoril o tem, kako zelo si želi imeti otrok in družine, ter namignil na to, da jih nima imeti s kom, so ga otoški tabloidi razglasili za moško različico Bridget Jones.

Monarhija 21. stoletja

Meghan je kljub vsemu kot potencialna Harryjeva žena in mati njegovih otrok še vedno neprimerna za vzvišeno in ošabno aristokracijo v Veliki Britaniji, ki še vedno povezuje monarhizem z rasizmom ter misli, da bi morala vsaj kraljeva družina ohraniti tako imenovano čisto kri. Rasizma je v Britaniji žal veliko več, kot si želijo priznati. Posebno prikritega. Brexit ga je veliko razkril. Poleg ksenofobije.

Princ Harry bo s poroko z Meghan rojakom pokazal, da je našel ljubezen svojega življenja, obenem pa bosta kot par pomagala Williamu in Kate ohraniti trdnost posodobljene monarhije v 21. stoletju, do oddaljenih časov, ko bo, po prababici, dedku in očetu, prestol zasedel zdaj mali princ George. Britanska monarhija ni bila nikoli prej videti tako trdna, kot je zdaj.