Povezane igrače in drugi pametni izdelki, namenjeni otrokom, počasi, a vztrajno prihajajo tudi v naše trgovine. Glede na trenutno stanje nakup teh izdelkov pomeni precejšnje tveganje, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije, hkrati pa zahtevajo, da se vse povezane igrače in naprave, ki ne omogočajo zadostne varnosti pri povezovanju in shranjevanju podatkov, umaknejo iz prodaje. Pri izdelkih, namenjenih otrokom in mladostnikom, bi morali biti zagotovljeni absolutna varnost in zaščita, poudarjajo.

Z vdorom v pametno igračo lahko otroka nadzira popolni tujec

Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrldet, ki je že lani opozarjala na spornost pametnih igrač, in sicer zaradi prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki, je letos vzela pod drobnogled nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur in ugotovila, da prav tako predstavljajo precejšnje tveganje. Pametne ure za otroke so že nekaj časa na voljo tudi v Slovenji. Nezadostna zaščita nepridipravom omogoča, da lahko vdrejo v napravo, prevzamejo nadzor in jo uporabljajo za sledenje ter prisluškovanje otrokom. Ravno ta funkcionalnost pa je razlog za nakup, saj starši s pomočjo te aplikacije ugotavljajo, kje je otrok, prek telefonskega vmesnika v uri lahko z njim tudi komunicirajo. Nobena ura in aplikacija prav tako ne omogočata trajnega izbrisa osebnih podatkov.

»Če pustimo ob strani vprašanje očitno vse manjšega zaupanja med starši in otroki, je bistveno bolj kritično dejstvo, da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje, kot je v resnici. Vsi podatki so namreč med pošiljanjem v uro in iz nje popolnoma nezaščiteni, prav tako je nezaščiten tudi prostor za shranjevanje podatkov v uri,« pravi strokovnjak za tehnologijo Boštjan Okorn iz ZPS. Dodatno skrb na uri predstavlja gumb SOS, s pritiskom na katerega lahko otrok sproži klic na pomoč do vnaprej določenih številk. Nepridipravi lahko namreč brez večjih težav spremenijo seznam številk, tako da klic sploh ne doseže staršev.

Okorn svetuje, da pred nakupom tovrstnih naprav prodajalca povprašamo, kako so zaščiteni povezava in podatki na napravi. »Če prodajalec ne zna odgovoriti, potem naj se potrošniki za nakup ne odločijo. Ta nasvet si velja zapomniti, saj bo na trgu vse več povezanih izdelkov, tudi takšnih, kot so povsem običajni izdelki v gospodinjstvu (aparati, stroji, celo žarnice, termostati…). Z vdorom skozi slabo zaščitene izdelke lahko nepridipravi dostopajo do vseh naprav v omrežju, tudi do podatkov v računalniku.«

Nemci so pametne ure za otroke prepovedali

Omenjena raziskava je dokazala, da bi morali v Evropski uniji nujno zagotoviti obvezne standarde zaščite za nosljive in druge povezane izdelke, meni generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC Monique Goyens. »Le na takšen način bomo lahko dosegli, da bodo proizvajalci varnost osebnih podatkov in komunikacij začeli jemati resno,« poudarjajo v ZPS. »Starši povezane izdelke nemalokrat kupujejo, ker želijo zaščititi svoje otroke, a v resnici jih naredijo še bolj ranljive, saj se ne zavedajo tveganj.«

V Nemčiji so prodajo pametnih ur, s katerimi lahko starši sledijo otroku in komunicirajo z njim, preprosto prepovedali. Pri tem je morda zanimivo, da jih niso skrbele toliko zaščita zasebnosti otrok in druge težave, ki so jih izpostavljali Norvežani, kot dejstvo, da je prek takšnih ur mogoče prisluškovati otrokovi okolici. V Nemčiji so pred časom prepovedali tudi prodajo vseh pametnih igrač.