Letos je to sluz, igrača, ki zelo priljubljena med otroki in tudi med mladostniki. Kupite jo lahko na stojnicah, v trafikah, trgovinah ali na spletu, vendar pa so številna testiranja do sedaj pokazala težave z vsebnostjo kemikalij. Previdnost pri nakupu zato ne bo odveč.

Prekomerne vrednosti bora

Potrošniške organizacije iz Španije, Danske in Velike Britanije so ugotovile, da igrača sluz lahko vsebuje spojine bora (kot sta na primer boraks in borova kislina), ki zagotavlja elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa imajo vlogo konzervansa. Izpostavljenost prekomernim vrednostim bora lahko v kratkem času povzroči draženje, drisko, bruhanje in krče. Več borovih spojin je povezanih tudi z možnimi učinki endokrinih motilcev.

Odpoklici zaradi tveganja za zdravje

Zakonodaja sicer predpisuje mejne koncentracije migracije bora v igračah, kamor sodi tudi igrača sluz. Glede na direktivo o varnosti igrač je 300 miligramov na kilogram največja dovoljena vsebnost bora v »lepljivih« igračah. Tudi Zveza potrošnikov Slovenije je že objavila odpoklice igrače sluz, saj je bila ugotovljena koncentracija migracije bora precej višja od določene mejne vrednosti, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Do štirikratno presežene mejne vrednosti

Na Danskem so pri testiranju petnajstih izdelkov ugotovili, da je bila pri štirih vzorcih koncentracija migracije bora v igračah sluz višja od zakonske meje. Prav tako so v določenih igračah sluz ugotovili previsoke vrednosti bora v potrošniški organizaciji iz Velike Britanije. Nekateri izdelki so celo za štirikrat presegli zakonsko dovoljene meje. Žal pa so za potrošnika ob nakupu igrače sluz sestavine uganka. Na igračah namreč označevanje sestavin ni obvezno.

Vir: www.zps.si