Celjani bodo že četrto zaporedno tekmo v ligi prvakov v manj kot mesecu dni igrali proti nemškemu klubu: prvega novembra so gostovali v Flensburgu (poraz z 28:33), nato so se dvakrat zapored pomerili s Kielom, jutri pa v Zlatorog prihaja Flensburg, prvak Evrope iz leta 2014 in klub iz mesta tik ob nemško-danski meji, v katerem so pivovarji leta 2004 prav s skupno zmago v finalu proti njemu postali evropski prvaki. V Celju imajo še naprej poln zdravstveni karton: na bolniški so Luka Mitrović (operacija kolenskih vezi), Žiga Mlakar (zlom dlančne kosti) in Jaka Malus (počeno rebro), Borut Mačkovšek zaradi poškodbe komolca igra le v obrambi, Urban Lesjak pa je zaradi udarca v rebra proti Nexeju v ligi Seha izpustil še torkovo tekmo v Novem Sadu pri Vojvodini (zmaga Celja z 31:26).

Vujović: Gledalci so osmi igralec

Trener Branko Tamše pred dvobojem z vodilno ekipo nemške lige pravi: »V Flensburgu smo igrali brez Mlakarja, Mitrovića in Mačkovška, že v drugi minuti smo zaradi neposrednega rdečega kartona ostali brez Matica Suholežnika, a smo sredi drugega polčasa vodili s 23:22. Kljub porazu smo igrali zrelo in pametno. Flensburg je ekipa, ki želi takoj ob prehodu v napad, v treh do petih sekundah, doseči gol ne glede na to, kaj se je prej zgodilo na drugi strani. V tem je najboljša na svetu in to je največja nevarnost za tekmece.« V Flensburgu je blestel 19-letni celjski desni zunanji igralec Branko Vujović, ki je dosegel kar devet golov in ga je izbrala evropska zveza v idealno sedmerko kroga. »Ko igramo doma in je Zlatorog poln ter glasen, kot je bil proti Kielu, imamo še osmega igralca. Ob njegovi pomoči se lahko merimo z vsako ekipo na svetu. Gostje so favoriti, a smo že pokazali, da se lahko najmanj enakovredno kosamo z najboljšimi v Evropi,« ocenjuje Branko Vujović, Črnogorec s poljskim potnim listom in posojeni igralec Kielc, ki rokomet trenira šele štiri leta, prej je bil odličen judoist.

Kljub bolečinam v predelu reber bo v vratih spet Urban Lesjak, ki bo po koncu sezone odšel v Nemčijo, okrepil pa bo prvoligaški klub Hannover. »Ne glede na bolečine bom pripravljen in bom šel v gol, tako kot že dvakrat letos. V Kielu je bilo še malce huje, kot je trenutno, v Celju pa je bolečina do tekme izginila, vendar sem jo potem z enim gibom spet priklical. Z vsakim gibom obnovim poškodbo, a ni čas za jokanje in pritoževanje,« se zaveda Urban Lesjak, ki je v Flensburgu zbral devet obramb in dosegel tudi en gol. Pred tekmo s klubom, ki je drugi v skupini B z 12 točkami (PSG 14, Celje 5), Lesjak dodaja: »Flensburg je v tem trenutku boljši kot Kiel, toda mi dobro vemo, kaj hočemo in želimo. Želimo si še enega skalpa velikana. Pot poznamo, odigrati je treba vsaj tako kot v nedeljo proti Kielu in še malce bolje.«

Babić: Kadetten brez bele zastave

Igralce Gorenja do konca skupinskega dela čakata še dve tekmi – danes ob 19.30 doma proti Kadettnu in naslednjo nedeljo proti Skjernu na Danskem. Glede na trenutni vrstni red v skupini C (Skjern 12 točk, Gorenje in Ademar Leon po 10, Elverum 8, Kadetten 6, Dinamo 2) Velenjčani danes nujno potrebujejo zmago proti Švicarjem, proti katerim so na začetku oktobra izgubili v Schaffhausnu z 28:31. Z novima točkama bi Gorenje (sočasno bo danes v Španiji tudi tekma Ademar – Skjern) ostalo v boju za eno izmed prvih dveh mest v skupini, ki peljeta v dodatne boje za uvrstitev v osmino finala.

Čeprav je 10-kratni prvak Švice zapravil že vse možnosti za vsaj drugo mesto, Gorenjev trener Željko Babić opozarja na previdnost: »Morali bomo biti izjemno potrpežljivi, to bo poleg obrambe celo najpomembnejša stvar v naši igri. Tekma bo zahtevna tako na taktično-tehničnem kot psihološkem področju. Nikakor ne smemo misliti, da bomo tekmeca zlomili že po prvih 30 minutah igre, saj gre za odlično ekipo. Čeprav so Švicarji izgubili možnost za napredovanje, v Velenje seveda ne prihajajo z belo zastavo.« Na letošnjih štirih domačih tekmah v ligi prvakov je Gorenje štirikrat zmagalo (Ademar leon, Skjern, Elverum, Dinamo). »Seveda tudi proti Kadettnu ciljamo na zmago. To, da je izgubil možnost za napredovanje, je zanj zgolj prednost, saj bo lahko zaigral sproščeno in neobremenjeno. Takšne ekipe pa so tudi najbolj nevarne,« opozarja kapetan Niko Medved pred tekmo z ekipo, ki ima devet tujcev iz devetih držav (Švedska, Madžarska, Danska, Avstrija, Iran, Slovenija, Ukrajina, Hrvaška, Poljska).