"Pokovki dajem polno odrešitev pred omako iz brusnic," je v prisotnosti hčerk Sashe in Malie izjavil Obama in v šali pohvalil oba zmagovalca "Iger lakote", s čimer je mislil na popularni film.

Za pomilostitev se je potegovalo 80 puranov, izbirali pa so šolski otroci preko družbenih spletnih omrežij. Pomilostitve se je udeležil tudi predsednik ameriške Nacionalne puranje zveze John Burkel s soprogo in njunimi petimi otroci, ki so skupaj redili purane na farmi v kraju Badger v Minnesoti.

Pomiloščena purana se bosta odpravila na počitnice na posestvo prvega predsednika ZDA Georgea Washingtona Mount Vernon, kjer bosta na ogled kot atrakciji do 6. januarja. Potem pa bosta pokoj in smrt dočakala na farmi Turkey Hill v Leesburgu v Virginiji. Njuni predhodniki so se pred leti imeli lepše, saj so jih iz Washingtona pošiljali z letalom v prvem razredu v kalifornijski Disneyland.

Američani zahvalni dan praznujejo v četrtek, vendar pa se praznični dnevi raztegnejo do konca tedna. Ob tem prazniku se spominjajo prvih priseljencev v ZDA, ki so se skupaj s staroselci iz plemena Wampanoag pri Plymouthu s pojedinami zahvaljevali za dobre letine. Omenjeno indijansko pleme začuda ni izumrlo in danes šteje še okoli 6500 članov. Beli priseljenci so namreč s seboj prinesli nove bolezni, ki so skupaj s prilaščanjem ozemlja staroselsko prebivalstvo skoraj iztrebile.

Zahvalni dan je kot praznik, ki se ga slavi zadnji četrtek v novembru, določil predsednik Abraham Lincoln leta 1863. Predsednik Franklin Roosevelt pa ga je potrdil na četrti četrtek v novembru.

V ZDA so letos vzredili 242 milijonov puranov, od katerih bo večina pečenih v četrtek in postreženih skupaj s tradicionalno omako iz brusnic, sladkim krompirjem in bučno pito.