Še zadnja dirka in letošnja sezona formule 1 bo končana. Svetovni prvak je vseeno že znan, Lewis Hamilton je bil letos najbolj marljiv pri zbiranju točk, medtem ko se bodo pri Ferrariju skušali z dobrimi zadnjimi dirkami vsaj malce odkupiti pri svojih navijačih. Srebrni imajo z Abu Dabijem vseeno še nekaj neporavnanih računov.

Ferrari in Sebastian Vettel sta bila na zadnjih dveh preizkušnjah zelo hitra. Na dirki v Mehiki je moral Lewis Hamilton precej taktizirati, v Braziliji si je na kvalifikacijah privoščil veliko napako. Ravno zato dejansko v Abu Dabiju nima več kaj ne izgubiti ne pridobiti, zato strokovnjaki pričakujejo, da bo vozil na vse ali nič. Kot bodo to storili njegovi tekmeci Sebastian Vettel in oba dirkača Red Bulla.

Dirka v Abu Dabiju bo tudi zadnja brez sistema halo – dodatne zaščite kokpita in dirkačeve glave – s čimer se bodo prihodnjo sezono karte močno premešale. Predvsem dirkaški puristi bodo v prihodnjih letih zmajevali z glavo zaradi zaščite dirkačeve glave, zato bodo ti še toliko bolj vneto spremljali zadnjo pravo dirko klasičnih dirkalnikov formule 1.

Srebrni bodo Lewisu Hamiltonu skušali pomagati, da bo prekinil Mercedesov urok treh dirk. V dobi sodobnih hibridnih pogonov od leta 2014 se namreč še ni zgodilo, da bi Mercedes tri dirke zapored ostal brez zmage. To se je nazadnje zgodilo konec sezone 2013, ko so dirkalnike poganjali še motorji V8 – praznih rok so ostali v Abu Dabiju, ZDA in Braziliji. In na vseh teh treh dirkah je zmagal takratni dirkač Red Bulla Sebastian Vettel. S slabo dirko v Interlagosu bi zdaj ta rekord lahko vsaj ponovili. In že dve dirki zapored brez zmage se ni zgodilo tako pogosto do letošnje VN Mehike in Brazilije. Nazadnje so bili tako neuspešni najprej v Budimpešti in nato v Belgiji leta 2014.

Ker je v Braziliji dirko začel z zadnjega mesta brez časa na kvalifikacijah, bo lahko Hamilton v Abu Dabiju nastopil s povsem novo pogonsko enoto, s čimer bo lahko, tako trdijo pri Mercedesu, tudi nastavil vse parametre na največjo možno moč. To bo tukaj zelo potreboval. »Zdaj ni več prostora za taktiziranje. To smo že opravili. Naslov prvaka v obeh kategorijah imamo v žepu. Steza v Abu Dabiju nam leži, ne vidim razloga, zakaj tukaj ne bi ponovno zmagali. Resnično upam, da se bomo vsi skupaj od letošnje sezone poslovili z odlično dirko. Komaj čakam,« je bil kratek Lewis Hamilton.

A mu vseeno ne bo lahko, kajti vsaj na papirju ima boljše karte vseeno v rokah Ferrari. Steza v Yas Marini namreč zahteva največjo možno pritisno silo na dirkalnik, kar ustreza Ferrariju, dober oprijem pa je tudi ena od značilnosti rdečega dirkalnika. Vettel bo tukaj tvegal veliko več, kot bi sicer, saj je dober rezultat tako rekoč obveza.

S tem bo imel slabše možnosti za osvojitev naslova podprvaka dirkač Mercedesa Valtteri Bottas. Finec lahko postane namreč drugi najboljši le pod pogojem, da zmaga v Abu Dabiju, Sebastian Vettel pa dirko konča slabše kot osmi. A glede na trenutna razmerja moči je ta scenarij malo verjeten, čeravno se na stezi, posebno na startu, lahko zgodi marsikaj. Če nič drugega, bo tam nekje spet Max Verstappen, ki postaja na zadnjih dirkah vse bolj nevarna grožnja tako Mercedesu kot Ferrariju. Kot vemo in so že videli, Max na stezi ne popušča niti za milimeter. Kar je odličen recept za veliko končno predstavo v sezoni 2017.