Tudi na zadnji dirki sezone v formuli 1 v Abu Dabiju smo bili priča temu, kar dejansko gledamo že vso sezono: konvoj dirkalnikov, ki se od starta do cilja vozijo bolj ali manj v istem vrstnem redu, kot so startali, na koncu pa zmaga kateri od Mercedesovih dirkačev. Letos je to desetkrat uspelo Lewisu Hamiltonu, ki je nazadnje zmagal v ZDA tri dirke pred koncem sezone in si s tem prislužil nov naslov svetovnega prvaka. Šestkrat je na najvišji stopnički, predvsem zahvaljujoč odličnemu finišu, stal Nico Rosberg, ki je vso sezono nekako bolehal za Hamiltonovem sindromom. Šele potem ko je bilo jasno, da bo letošnjo krono nosil Hamilton, je nekako zaživel in Angleža trikrat zapovrstjo prepričljivo premagal. A to je za Nemca le slaba tolažba, kajti Hamilton je letos enostavno večkrat naredil stvari prav, čeravno sta oba le po enkrat v tej sezoni ostala brez točk.

Ferrari v zaostankuza nemško tehnologijo

Ferrari si je od te sezone vsekakor obetal več, večje vprašanje je bilo, kako se bo pri Italijanih usidral Sebastian Vettel, a očitno Nemec s tem ni imel nikakršnih težav. Očitno so pri Italijanih še dobro živi spomini na uspehe, ki so jih slavili z Michaelom Schumacherjem, saj imajo od takrat dalje z nemškimi dirkači kar srečno roko. A za kaj več kot za tretje skupno mesto tudi Vettlov talent ni zadostoval, saj je bil letošnji Ferrarijev dirkalnik očitno vsaj na motorni strani še nekoliko v zaostanku za nemško tehnologijo.

Na drugi strani je del svoje zgodbe prispeval tudi Kimi Raikkonen, nad katerim so mnogi sicer že malce obupavali, a hladnokrvni Finec se ni pustil zmesti in je tudi on proti koncu sezone vozil vedno bolje. In na zadnji dirki mu je le uspelo spet priti na zmagovalne stopničke, kar je zanj lepa popotnica. Sicer si vsega tega, v njegovem slogu, ni preveč gnal k srcu, a občutek, da sezono končaš na stopničkah, le ni tako slab. Vodja Ferrarija Maurizuo Arrivabene je sezono strnil z besedami, ki veliko povedo: »Če sezone ne končaš kot svetovni prvak, pomeni le to, da svojega dela niso opravil stoodstotno. Ne moremo biti zadovoljni, za nas šteje le prvo mesto. A skušajmo letošnjo sezono vzeti kot pripravo, Mercedesu smo vedno bližje, kar jih vedno bolj skrbi, nas pa veseli. Imamo vsaj malce razloga za veselje.«

Tudi po zadnji dirki pa očitno dirkača Mercedesa še nista zakopala bojne sekire. Rosberg je ob zmagah seveda kar žarel, medtem ko Hamiltona, kljub temu da je postal prvak, ti porazi vse bolj spravljajo v slabo voljo. »Ni dobro, če tvoj moštveni tovariš zmaga trikrat zapored. A še vedno se veliko bolje sliši svetovni prvak kot zmagovalec dirke, mar ne?« je Lewis Hamilton ponovno izstrelil puščico proti Nicu Rosbergu, ki pa mu jo je tokrat hitro vrnil. »Po dirki v ZDA, ki je bila najnižja točka moje sezone, sem se pobral. Kar zadeva mene, počitnic sploh ne potrebujemo, jaz bi kar nadaljeval z naslednjo sezono. A šalo na stran, zagotavljam vam, da si bomo zdaj privoščil pravo zabavo, zaslužili smo si jo vsi v Mercedesu. Za Lewisa pa lahko le rečem, da si mi ni zdel tako zelo vesel po tej zadnji dirki.« Lewis Hamilton se je vseeno ob koncu sezone lahko veselil še ene nagrade. Pokrovitelj dirk DHL je namreč podelil nagrado dirkaču, ki je odpeljal največ hitrih krogov na dirkah v letošnji sezoni. Priznanje za najbolje opravljene postanke v boksih z najmanj napakami pa so letos dobili v ekipi Ferrari.

Nezadovoljiva gledanost in obisk

Sezona 2015 je torej pri koncu, kljub temu da bo šla v zgodovino kot ena najbolj dolgočasnih, celo monotonih, saj nova motorna pravila očitno niso dala tistega, kar naj bi, še huje pa je s pnevmatikami, pri katerih dirkači enostavno ne morejo in ne smejo več voziti na polno, se je izgubil ves čar dirkanja. Preveč politike, preveč strategije, preveč omejitev so pripeljali tudi do tega, da so gledanost pa tudi obiski dirk vse prej kot zadovoljivi.

Z dirko v Abu Dabiju se po vsej verjetnosti končuje tudi doba prenosa dirk na nacionalni televiziji, pred tem je puško v koruzo vrgel Pop TV. Sicer govorice pravijo, da naj bi se nekaj kuhalo na Planet TV, kamor naj bi se, če se bo zainteresiranim uspelo dogovoriti, preselilo prenašanje dirk formule 1, a poznavalci vseeno močno dvomijo, da se bo to res zgodilo. Zatorej se kaj hitro lahko zgodi, da bo po dolgih letih prenašanja dirk formule 1 naslednje leto slovenski TV-program ostal brez tega športa. Kot se je že zgodilo na Hrvaškem in še kje po Evropi in svetu.