Jugozahodnik je pri nas topel veter. Toplota je seveda relativna. Če piha pri recimo 6 stopinjah, nas ne bo ravno grelo, ampak se bomo kar zavili v toplejša oblačila. A vendarle jugozahodnik prinaša toplejši zrak. Sploh jeseni, ko prihaja zrak iznad še toplega Sredozemskega morja. Ker iz njega izhlapeva voda, je zrak tudi precej vlažen. Vsaj v plasteh zraka, debelih tja do kilometer, dva nad tlemi. Ko se ta zrak sreča s prvimi hribi in nato gorami, se ob njih dviga in se zato ohlaja, nastanejo oblaki.

Jesenski jugozahodnik zato prinaša oblačno vreme Primorski in Notranjski, lahko tudi osrednji Sloveniji (pravzaprav bi morali malo več besed nameniti temu, kaj sploh je osrednja Slovenija). Včasih so meja oblačnosti Javorniki in Snežnik, drugič se oblačni sloj neha nekje nad Barjem, spet tretjič na Trojanah… Odvisno od tega, kako debela je plast vlažnega zraka, kakšne so razmere v ozračju tudi sicer, kako močan je jugozahodnik. Povsem druga pesem je v vzhodni Sloveniji, kamor se zrak spet spušča na nižjo nadmorsko višino in se zato malo ogreje, oblaki pa se običajno posušijo. Jesenski jugozahodnik prinaša Štajerski in Prekmurju, pogosto tudi Dolenjski in Beli krajini razmeroma sončno in lahko presenetljivo toplo vreme. Ker je jugozahodnik jeseni pogost, so jeseni na severovzhodu običajno toplejše in bolj sončne kot v zahodnih in osrednjih krajih.

Seveda se lahko takoj vprašamo, zakaj je jeseni jugozahodni veter tako pogost. To se dogaja zato, ker začne polarna fronta, meja med toplim in hladnim zrakom, bolj valoviti. Dnevi so se skrajšali, severna polarna območja in pas zmernih zemljepisnih širin dobivajo precej manj sončne energije in se v povprečju ohlajajo. Zato hladni zrak lahko prodira vse južneje, na drugi strani pa lahko tudi toplejši pride kar daleč proti severu. Taki hladni prodori ustvarijo na sprednjem delu višinske doline jugozahodni zračni tok, in ker so taki prodori jeseni pogostejši, je pogostejši tudi jugozahodnik pri nas.

Spomladi, ko je Sredozemsko morje ohlajeno, lahko iz njega izhlapi manj vode. Zato je spomladanski jugozahodnik bolj suh. Bodite pozorni in videli boste, da je takrat precej manj oblačnosti na Primorskem in Notranjskem – morda bolj kakšna megla ob morju.