Gostitelji štirih skupin na EP na Hrvaškem, ki bo od 12. do 28. januarja 2018, so Zagreb, Split, Varaždin in Poreč. Toda pri Splitu, ki naj bi v dvorani Spaladium Arena gostil uvodno tekmo Hrvaška – Srbija (vseh 12.000 vstopnic je že prodanih), se še vedno zatika. Do ponedeljka mora hrvaška rokometna zveza (HRS) na sedež evropske zveze (EHF) poslati podpisane pogodbe z vsemi mesti, ki bodo gostila tekme EP. Zagreb, Poreč in Varaždin so pogodbe že podpisali, v Splitu pa se zapleta z denarjem. Poleg tega splitski župan Andro KrstulovićOpara več kot deset dni ni odgovarjal na pozive iz HRS o nujnosti podpisa pogodbe, tik pred zdajci se je vendarle oglasil.

»To, da tekem v Splitu ne bo, so laži in pritiski name, da bi imeli drugi boljša pogajalska izhodišča o višini najema dvorane. Tekme bodo, prav tako odprtje EP, mesto Split pa bo plačalo najem Spaladium Arene v takšnem znesku, kot mislimo, da je potreben. Glede denarja, ki gre iz mestnega proračuna, sem bil vedno trd pogajalec. A verjamem, da bomo našli rešitev, s katero bomo vsi zadovoljni,« pravi župan Andro Krstulović Opara, ki je kot lažne označil tudi informacije, da naj bi namesto Splita tekme skupine A gostil Osijek. Ob tem ni nezanemarljivo, da je Spaladium Arena kot podjetje v stečaju, dvorana deluje le občasno, njena fasada in okolica pa sta že od leta 2009, ko je bila zgrajena in odprta za potrebe SP, podobna gradbišču in je ena izmed največjih črnih pik Splita.

Zaplesti bi se utegnilo tudi pri igranju najboljšega hrvaškega rokometaša Domagoja Duvnjaka na EP 2018. Član Kiela naj bi se po aprilski operaciji kolena vrnil na igrišča v prihodnjem mesecu in namerava igrati na Euru 2018. Toda Kielov trener, Islandec Alfred Gislason, temu nasprotuje in kritizira hrvaško zvezo: »Za Duvnjaka bi bilo najpametneje, da ne igra na EP. Za njegovo slabo zdravstveno stanje so krivi hrvaški selektorji in hrvaška zveza, ki ga niso pazili, ampak je igral poškodovan.« Oglasil se je tudi 29-letni Domagoj Duvnjak: »Zame je EP v domovini nekaj posebnega, zato upam, da bom pravočasno nared. Želim pomagati tudi Kielu, zato vsak dan naporno vadim. Še naprej čutim bolečino v kolenu pri nekaterih gibih, a ko bom okrepil mišice, bo vse v redu.«

V Zagrebu, za katerega je nekoč igral tudi Duvnjak, pa je dosedanji trener Kasim Kamenica dobil nogo. Zagreb je v ligi prvakov po osmih krogih še brez zmage (dva remija, šest porazov) in zadnji v skupini A. Kamenica – s klubom naj bi prišlo do sporazumne prekinitve sodelovanja – je klub prevzel maja letos, Zagreb pa je v letu dni (za Veselinom Vujovićem, Silviom Ivandijo, Slavkom Golužo in Kamenico) zdaj dobil že petega trenerja. To je nekdanji rokometaš in reprezentant Zlatan Saračević, tudi pomočnik selektorja Lina Červarja v reprezentanci Hrvaške. Toda njegov debi bo vse prej kot lahek in prijeten, kajti Zagreb v ligi prvakov jutri gosti Barcelono.