Obtožili so ga propagande gibanja v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, ki mu turške oblasti pripisujejo odgovornost za spodleteli poskus državnega udara julija lani. V enem od zapisov na uradnem twitter računu časnika so namreč zapisali, da je tožilca, ki je preiskoval Gülenovo gibanje, »pokosil tovornjak«. Kmalu zatem so tvit izbrisali in zapisali, da je tožilec umrl »v tragični nesreči tovornjaka«.

Poleg tega so Güvena spoznali za krivega tudi »legitimiranja in podpore metod« prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) v zapisih na twitterju.

Proti sodelavcem opozicijskega časnika sicer poteka še več drugih sodnih postopkov. V enem od njih sodijo 17 novinarjem in članom uprave Cumhuriyeta, ki so obtoženi, da so prek tiska javno podpirali PKK, skrajno levo Revolucionarno ljudsko osvobodilno fronto in Gülenovo gibanje, ki so po mnenju turških oblasti teroristične organizacije. V primeru obsodbe jim grozi do 43 let zapora. Podporniki vztrajajo, da je bil časnik do vseh treh organizacij vedno kritičen.

V priporu od 17 obtožencev ostajajo še štirje vidni uslužbenci opozicijskega časnika, med njimi odgovorni urednik Marut Sabuncu, izvršni direktor Akin Atalay in preiskovalni novinar Ahmet Sik.

Opozicija, številni mediji in tudi tujina turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu očitajo, da je izredno stanje, uvedeno po poskusu državnega udara julija lani, izkoristil za pregon vseh svojih kritikov in nasprotnikov. Po navedbah nevladnih organizacij je v Turčiji v priporu 170 novinarjev.