Vantablack je tako nepredstavljivo črn material, da imajo človeški možgani precejšnje težave z interpretiranjem videnega. Tisti, ki so vantablack že videli, pravijo, da izdelek povsem popači prostorsko predstavo. Ker vpije tako velik delež svetlobe, se oblika in površinske lastnosti predmeta, ki je prevlečen z vanatablackom, povsem izgubijo. Za primerjavo: svež asfalt odbije približno 4 odstotke svetlobe, premog pa okoli pol odstotka.

Material so za rabo v vesoljski tehnologiji leta 2014 izdelali v britanskem nanohetnološkem podjetju Surrey NanoSystems iz ogljikovih nanocevčic. Soustanovitelj podjetja Ben Jenkins je tedaj dejal, da je opazovanje tega materiala zares nenavadno doživetje. »Je kot luknja, kot čisti nič,« je opisal za Independent. »Če se svetloba od materiala ne odbija, ne vidiš ničesar in možgani vse skupaj razumejo kot črnino,« je razložil. Nekateri pravijo, da si z opazovanjem vantablacka lahko še najbolje predstavljamo, kako je videti črna luknja. Vantablack namreč ni barva, kot nekateri zmotno mislijo. Je ravno nasprotno, popolna odsotnost barve.

Najtemnejše olimpijske igre

Na prihajajočih zimski olimpijskih igrah drugo leto v Južni Koreji bodo z umetniško razstavo obiskovalcem prikazali najbolj črn material v vesolju. Britanski arhitekt Asif Khan, ki pripravlja instalacijo, je projekt za CNN opisal kot »razkol prostora«. Khanova razstava bo vsem udeležencem in obiskovalcem olimpijskih iger ponudila bližnje spoznavanje z najbolj črnim materialom.

Khan namerava zgraditi objekt iz štirih velikih ukrivljenih sten, ki bodo oblečene v vantablack. Stavba bo zaradi specifik najbolj črnega materiala z distance videti dvodimenzionalna. Avtor projekta namerava na vsako izmed sten namestiti na tisoče drobcenih lučk, ki naj bi predstavljale iluzijo nočnega neba. »Kakor, da bi gledali v vesolje,« je dejal. Dodal je še, da upa, da bo njegov projekt vzbudil filozofski premislek o »praznini neskončne globine«.

Eni bi v vantablack oblekli svoj avto, drugi sebe, tretji bi material zaužili

Odkar so pred tremi leti v podjetju Surrvey NanoSystems predstavili najbolj črn material, se je nanje obrnila množica oblikovalcev, arhitektov in oblikovalcev, ki bi želela material uporabiti pri svojem ustvarjanju. Kot je za CNN povedal soustanovitelj Jenkins, so se nanje obrnili tudi superzvezdniki, ki so v vantablack želeli obleči svoje kitare ali avtomobile.

Nekateri ljudje pa so imeli tudi nekoliko bolj nenavadne predloge. »Nekdo je želel vantablack zaužiti in se pri tem posneti, posnetek pa objaviti na youtube,« je najbizarnejši predlog opisal Jenkins. Nek modni oblikovalec je želel izdelati (vanta)črno obleko, a tudi to ni najbolj bistroumna ideja. Material bi namreč dražil kožo, poleg tega pa oprava iz vantablacka ne bi delala nikakršne usluge ženski, ki bi nosila obleko. Z obleko iz vantablacka bi bila namreč tudi najbolj postavna manekenka videti brezoblična.

So pa v podjetju privolili v sodelovanje s švicarskim izdelovalcem ur MTC, ki je izdelal 95.000 dolarjev vredno uro. Številčnica in kazalci ležijo na vantablacku, kar daje videz, kot da lebdijo v neskončnem prostoru.