Doslej so si lahko vesoljske izstrelitve na stotine milijonov dolarjev vrednih satelitov privoščile le vladne agencije in velike letalske družbe. Leta 2012 ustanovljeni Spire se je kot podjetje za posredovanje vremenskih podatkov pojavil v valu malih zagonskih podjetij, ki pošiljajo v nizko zemeljsko orbito na desetine malih in poceni satelitov. Njihov se imenuje cubesat, velik je kot škatla za čevlje, težak pet kilogramov, dovolj je majhen, da ga je mogoče z nizkimi stroški spraviti v vesolje ob rednih izstrelitvah tovornih raket.

Glavni poslovni cilj podjetja, ki je lansko leto končalo z dobičkom, letos pa pričakujejo že 20 milijonov dolarjev prihodkov, je posredovanje čim boljših satelitskih posnetkov. Pri zbiranju podatkov uporabljajo inovativno tehnologijo, imenovano GPS-radio occultation (GPR-RO), ki natančneje izračunava temperaturo zraka, zračni tlak in vlago. Veliki, dragi, pogosto pa tudi zastareli vremenski sateliti lahko zagotovijo 1500 podatkovnih odčitkov na dan. Spire jih zagotavlja 100.000. »Gre za podobno razliko kot pri fotografiranju in snemanju videa,« pravi Peter Platzer, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja iz San Francisca, ki je v zadnjih dveh letih pridobil za več kot 50 milijonov dolarjev vlagateljskih sredstev. »Vsaka posamezna fotografija je samostojna slika, ki opisuje določeno situacijo, tisto, kar jo naredi še uporabnejšo, pa je hitro zaporedje slik, ki omogoča, da vidite, kako se stvari spremenijo.«

Odkrivajo tudi črni ribolov

Nanosateliti cubesat so porazdeljeni nad vso površino sveta in lahko povezani v mrežo posredujejo nenehno posodobljene podatke iz oddaljenih, z oceani pokritih delov planeta. S temi podatki lahko denimo na odprtih morjih sledijo ladjam in pomagajo pomorskim prevozniškim in pristaniškim podjetjem pri njihovih odločitvah in načrtovanju dnevne logistike. Letos so v kalifornijskem podjetju razvili novo orodje, s katerim zagotavljajo v katerem koli trenutku najnovejše informacije za katero koli od približno 300.000 ladij, ki plujejo po oceanih. Drugo orodje, ki ga še razvijajo, bo s pomočjo strojnega učenja (na osnovi množice podatkov o opravljenih plovbah, vremenu in drugih dejavnikih) omogočilo računalniku napovedovanje prihodnjih poti ladij.

Indonezija ima s svojimi 17.000 otoki in obsežnimi morskimi površinami velike težave z ilegalnim ribolovom tako domačih ribiških ladij kot tistih iz okoliških držav. Ilegalno naj bi ribarilo kar 90 odstotkov od 5400 ribiških plovil, ki plujejo v njihovih vodah. Doslej so se proti temu borili z uničevanjem zaseženih ladij prestopnikov. Lani je indonezijska vlada podpisala pogodbo s podjetjem Spire, ki jim s podatki pomaga pri določanju lokacij nezakonitih ribiških plovil. Nanosateliti zbirajo podatke od transponderjev samodejnega sistema prepoznavanja (AIS), ki ga morajo ladje uporabljati v skladu z mednarodnimi pravili o plovbi. Sateliti lahko zaznajo tudi, kdaj je določena ladja transponder izklopila, kar lahko pomeni, da načrtuje nezakonit vstop v tuje vode. S temi podatki lahko indonezijske pomorske oblasti natančnejše načrtujejo poti svojih patruljnih ladij.

Nikoli se ne odpovedo zaposlenemu

Lansko jesen so v podjetju Spire sklenili pogodbo tudi z ameriško oceansko in atmosfersko administracijo (NOAA), v kateri bodo z ocenitvijo kakovosti njihovih podatkov ugotovili, ali so storitve podjetja primerne za širšo uporabo. Doslej so v NOAA zbirali podatke zgolj prek zelo dragih vremenskih satelitov, ki so jih sami gradili in pošiljali v vesolje.

»Zdaj obstaja način za večjo udeležbo zasebnega sektorja pri pomoči vladnim agencijam in njihovi nalogi zagotavljanja čim boljših vremenskih podatkov,« je ob tem dejal Platzer. Njihov startup z več kot 80 zaposlenimi, ki delajo v pisarnah v San Franciscu, Singapurju in Glasgowu, je poseben še zaradi ene pomembne stvari: zaposlenih ne odpuščajo. »To je podobno pravilu ameriške vojske, da se nobenega moža ne pusti za sabo,« pravi Platzer. »Kot podjetje se nikoli ne odpovemo zaposlenemu.« Takšna javna zaveza deluje nenavadno, še posebno v Kaliforniji, kjer je pravica do prekinitve delovnega razmerja brez vnaprejšnje najave oziroma navedbe vzroka od nekdaj veljala za ključno upravljalsko orodje.

Floto 40 orbitalnih nanosatelitov, ki jih uporablja Spire, bodo v prihodnjih letih povečali na sto satelitov, s tem pa bodo zagotovili nadaljnje izboljšave svojega omrežja in podatkovne analitike.