Preden ta recept popolnoma odpišete, preberite naslednje vrstice. Cvetača je zdrava, je dobra in ker jo sesekljate v kuskus podobna mala zrnca in ker jo prelijete s čudovitim prelivom, je čudovita in niti ne opazite, da je cvetača surova. Družbo ji dela meden, rahlo pikanten – če izberete tako vrsto gorčice – preliv, ki je skupaj z nežno kislino limete čudovito osvežujoč. Sladkobo in kontrast cvetači daje na tanke rezinice narezano jabolko. Sem vas prepričala?

Cvetačno solato lahko postrežete kot odlično prilogo marsičemu. S kosom kruha je lahko tudi odlična večerja. Solata se odlično poda k pečenemu mesu, k vegi polpetom, priporočam pa, da jo postrežete s toplo kuhano kranjsko klobaso.

Pa že veste, kako kranjsko klobaso pripraviti tako, kot je treba? Kranjsko klobaso vzemite iz ovoja, jo splaknite pod tekočo vodo, potem pa postavite v kozico s hladno vodo. Kozico postavite na štedilnik in segrevajte toliko časa, da voda dobro zavre. Potem štedilnik ugasnite in pustite, da se kranjska klobasa v vreli vodi namaka deset minut. Potem klobaso vzemite iz vode in narežite. Narežite jo postrani, da dobite lepe kolobarje.

Tako, sedaj veste, kaj storiti s cvetačo, ki se vam valja v hladilniku in kako pravilno skuhati kranjsko klobaso. Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

Sestavine za solato:

1 glavica cvetače

1 jabolko

1 avokado

1 šopek svežega peteršilja

1 šopek sveže mete

2 mladi čebulici (le zeleni del)

Sestavine za preliv:

4 žlice olivnega olja

4 žlice vode

2 žlici polnozrnate gorčice

2 žlici medu

sol

poper

1 žlica limetine lupinice

sok 2 limet

Ostale sestavine:

1 par kranjskih klobas

svež peteršilj

zeleni del mlade čebulice

PRIPRAVA

Cvetačo narežite na cvetke, potem pa jih za pet minut položite v soljeno toplo vodo, da iz njih izplava vsa umazanija in morebitne živalce. Cvetke poberite iz vode, splaknite pod tekočo mrzlo vodo in odcedite, potem pa stresite v mešalnik in zmiksajte v kuskus podobna zrnca.

Limeto dobro operite pod toplo vodo, potem pa obrišite s papirnato brisačo. Lupinico naribajte, potem pa narežite na pol in ožemite. Ožemite še eno dodatno limeto. V kozarček z navojem dajte gorčico, med, olje, vodo, ščepec soli in popra in limetin sok, dobro pokrijte in stresite. Preliv poskusite in po potrebi dodelaje.

Kranjsko klobaso položite v kozico hladne vode, potem pa kozico postavite na štedilnik in zavrite. Ko zavre, kozico vzemite z ognja in kranjsko klobaso »kuhajte« v vreli vodi še 10 minut. Potem klobaso vzemite iz vode in narežite na kolobarje.

Jabolko operite in narežite na tanke rezinice. Avokado zarežite, zavrtite in odstranite peško. Večino avokada narežite na kocke, nekaj pa za okras na rezinice. Zeleni del mlade čebulice narežite na kolobarje. Meto in peteršilj sesekljajte.

V večjo skledo dajte cvetačna zrnca, mlado čebulo, jabolka, avokado in prelijte z večino preliva. Dobro, a nežno premešajte.

Cvetačno solato servirajte na krožnik, nanjo položite kolobarje tople kranjske klobase, pokapajte še z nekaj preliva in okrasite s sesekljanim peteršiljem in mlado čebulo ter rezinicami avokada. Postrezite.