Pripravljeno sladico lahko za kakšen dan shranite v hladilniku, a je najboljša še isti dan, ko jo pripravite.

Sladica je pripravljena s cimetovimi piškotki, nekaj cimeta pa je pot našlo tudi v kremi. Pa poglejmo, zakaj je cimet tako dober in predvsem tako zdrav.

Cimet je prava jesenska začimba, saj si brez njega ne znamo predstavljati klasičnih sladic, kot je jabolčni zavitek, odličen pa je tudi v tej slastni sladici.

Poleg čudovitega vonja pa je cimet tudi izredno zdrav. Ima namreč antibakterijske, protiglivične in protivirusne lastnosti, poleg tega pa je tudi močan antioksidant. Cimet je odlično preventivno zdravilo proti nahodu in prehladu. Poleg preprečevanja prehlada cimet pomaga tudi pri gripi in infekcijah dihal. Cimet lajša tudi izčrpanost, povečuje prekrvavljenost telesa in preganja zimsko otožnost.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 6 majhnih kozarčkov)

500 g rumene buče

2 dl smetane za stepanje

80 g mletega sladkorja

1 žlička vanilijeve esence

250 g skute

noževa konica mletega ingverja

1 žlička cimeta

10 speculaas cimetovih piškotkov

večji kos masla, ogretega na sobno temperaturo

PRIPRAVA

Najprej pripravite bučni pire. Pripravite ga lahko na dva načina. Bučo lahko spečete ali pa skuhate v vodi (kuhano v vodi najprej dobro odcedite, pustite počivati 5 minut, potem pa spasirajte).

Bučo lahko tudi spečete. Najprej jo narežite na večje kose, položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite približno 40 minut v pečici, ogreti na 175°C. Ko se zmehča, jo vzemite iz pečice, počakajte nekaj minut, da se ohladi, potem pa jo olupite. Bučno meso stresite v mešalnik in zmiksajte v pire. Če mešalnik melje v prazno, dodajte malo vode – le nekaj žlic (ne dodajajte preveč vode, da ne bo preveč tekoče). Pire ohladite.

V čistem mešalniku stepite sladko smetano. Preden jo stepete do konca, ji dodaj sladkor in vanilijevo esenco. Stepeno smetano pretresite v posodico, v istem mešalniku (ni ga treba očistiti) pa stepite skuto. Dodajte ji ingver in cimet ter premešajte. Potem dodajte ohlajen bučni pire in dobro premešajte. Na koncu v bučno kremo dodajte še večino sladke smetane (nekaj je prihranite za okrasitev). Vse skupaj dobro, a nežno premešajte, najboljše kar z lopatko ali kuhalnico.

Piškotke zdrobite in zmešajte z zmehčanim maslom. Pregnetite jih kar s čistimi prsti. Večino piškotnih drobtin prenesite v kozarčke.

Po piškotnih drobtinah razporedite bučno kremo, po kremi pa potresite še nekaj piškotnih drobtin. Kremo okrasite še z žličko sladke smetane, nato pa sladico potresite še s cimetom. Pripravljeno sladico postrezite.