Odločitev Trumpove zvezne službe za ribe in divje živali je med prvimi kritiziral republikanski predsednik odbora za mednarodne odnose v predstavniškem domu kongresa Ed Royce iz Kalifornije, ki je menil, da gre za napačno odločitev ob napačnem času, še posebej glede Zimbabveja.

Trumpova vlada je dovolila uvoz slonjih trofej iz Zimbabveja in Zambije, v Zimbabveju pa so po vojaškem udaru trenutno nestabilne razmere, saj je dolgoletni predsednik Robert Mugabe v hišnem priporu pod nadzorom vojske.

Royce opozarja, da ne gre le za zaščito slonov, ampak tudi za nacionalno varnost, ker se teroristične organizacije v Afriki financiranju tudi s krivolovom in preprodajo trofej.

Logika Trumpove administracije je podobna tisti, s katero podjetja ameriške potrošnike prepričujejo, da bodo prihranili več, če bodo zapravili več. Licenca za ulov slona je namreč zelo draga in presega deset tisoč dolarjev. Z denarjem od licenc naj bi potem afriške vlade financirale ukrepe za zaščito živali. Pobijanje slonov naj bi po tej logiki pomagalo k njihovemu preživetju.

Afriških slonov je bilo v začetku 20. stoletja več kot deset milijonov, leta 2014 pa le še okoli 374.000.