Policija je na prizorišče prišla v zgodnjih sobotnih urah, tam pa so našli vklopljeno motorno žago, ki jo je za seboj pustil moški v 20. letih. Ropar je pred policijo bežal z oklom na rami, med begom pa je padel in si zlomil gleženj. Policijski uradnik je kasneje povedal, da je policijo o ropu obvestil občan, ki živi v bližini muzeja. Slišal naj bi nenavaden zvok žage ob 3. uri zjutraj. Roparju je načrte prekrižal tudi alarmni sistem, ki se je sprožil le nekaj minut po uporabi motorne žage.

Okel ni bil original, temveč je bil slonu dodan v 19. stoletju. Šef restavratorske službe Jacques Cuisin je povedal, da tri kilograme težak okel nima velike denarne vrednosti, a ima zgodovinsko, poškodbe pa naj ne bi bile tolikšne, da se okla ne bi dalo restavrirati. Številni evropski muzeji so leta 2011 zaradi povečane nevarnosti kraje zamenjali originalne rogove in okle eksponatov.

Afriški slon, ki ga je portugalski kralj podaril Ludviku XIV., je 13 let živel v Versaju in tam postal prava atrakcija. Po smrti so ga pripeljali v muzej. V 19. stoletju so mu zamenjali okel, tako da neznanec ni poškodoval izvirnega dela okostja. Slonji okel lahko na črnem trgu doseže več sto evrov na kilogram, rogovi nosorogov pa dosegajo še bistveno višjo ceno. Trgovanje s slonovino je sicer prepovedano od leta 1990, ko je bil zaradi obsežnega lova zaznan precejšen upad populacije.