Študija, ki so jo naredili na Univerzi v Glasgowu in je bila objavljena v reviji PLOS One, je pokazala, da stari starši svojim vnukom dajejo priboljške prepogosto in jih hranijo preveč izdatno. Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da nekateri pred svojimi vnuki kadijo in jim ne omogočajo dovolj gibanja. Toda igralka Maureen Lipman, ki ima tudi sama dva vnuka, pravi, da je naloga starih staršev ravno to, kar raziskovalci izpostavljajo kot težavo. In sicer, da svoje vnuke razvajajo.

Stari starši vnukom ponujajo presladko in premastno hrano

Raziskovalci so preučili 56 študij iz 18 držav in se pri tem osredotočili na tri ključna področja: prehrano in telesno težo, telesno aktivnost ter kajenje. Preučevali so potencialen vpliv predvsem tistih starih staršev, ki imajo v otrokovem življenju pomembno vlogo, vendar pa niso primarni skrbniki. V poročilu so ugotovili, da ima ravnanje starih staršev na področju prehrane in telesne teže na otroka negativen vpliv. Svoje vnuke namreč, kot so pokazale študije, hranijo s hrano, ki vsebuje preveč sladkorja in maščob.

Stare starše so starši označili kot popustljive in slabo oziroma napačno informirane in jih obtožili, da hrano uporabljajo kot čustveno orodje. Poleg tega pa se je pokazalo, da se straši ob vsem tem počutijo nemočne, saj si zaradi odvisnosti od pomoči svojih staršev pri varstvu svojih otrok ne upajo oziroma nočejo vmešavati.

Prav tako je bilo v okviru študije ugotovljeno, da se otroci, ko so v varstvu starih staršev, premalo gibljejo. Pri tem velja poudariti, da je količina telesne dejavnosti povezana tudi s tem, ali so stari starši tudi sami aktivni in ali je na voljo primeren prostor, v katerem so otroci lahko gibljejo.

Kajenje je pogosto jabolko spora

Posebno poglavje je kajenje, za katero je študija pokazala, da je velikokrat jabolko spora med starši in starimi starši. Res pa je tudi, da je bilo rojstvo vnuka pri nekateri starih starših razlog, da so s kajenjem povsem prenehali, ali vsaj spremenili svoje navade.

Vodilni raziskovalec dr. Stephanie Chambers je dejal: »Iz študij, ki smo jih preučili, se zdi, da starši pogosto težko razpravljajo o nevarnostih pasivnega kajenja.« Čeprav je jasno, da izpostavljenost kajenju povečuje tveganje za raka v odraslem obdobju, pa je tudi jasno, da stari starši svojih vnukov temu tveganju ne izpostavljajo namenoma, zato bi se veljalo v večji meri posvetiti osveščanju o posledicah, ki jih ima izpostavljenost sekundarnem dimu.

Sodelovati mora vsa družina

Toda igralka Maureen Lipman pravi, da je velika razlika med starimi starši, ki za svoje vnuke skrbijo vsak dan in med tistimi, ki jih vidijo zgolj med vikendi. »Če jih vidiš le enkrat na teden, potem jih boš seveda razvajal, toda če si z njimi vsak dan, potem boš z njimi delal, kot bi z lastnimi otroki,« pravi.

Povedala je, da je naloga starih staršev med drugim tudi to, da so s svojimi vnuki v zavezništvu proti staršem. »Biti mama je lahko precejšen izziv, medtem ko je biti babica čisti užitek,« je še dodala. Stari starši za svoje vnuke prav gotovo želijo le najboljše, zato morajo biti čim bolj informirani. Na ta način se jim omogoči, da igrajo pozitivno vlogo v življenju svojih vnukov.

Profesorica Linda Bauld iz raziskave Cancer Research UK, ki je delno financirala študijo, je dejala, da če se z zdravimi navadami začne zgodaj v življenju, bo kasneje v življenju z njimi lažje nadaljevati. Hkrati pa izpostavlja, da pri tem mora sodelovati vsa družina.