Z dvema serijama za trening (ob 16. uri) in kvalifikacijami (ob 18. uri) za nedeljsko tekmo posameznikov (ob 15. uri) – jutri bo preizkušnja ekip (ob 16. uri) – se bo danes v Wisli na Poljskem začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Poljaki so skakalnico, katere velikost je 134 metrov in je tehnično zelo zahtevna, prekrili s snegom, ki so ga izdelali s stroji. Za večino skakalcev, izjema so Skandinavci in Čehi, bodo današnji skoki šele prvi stik s snegom, saj so sklepne priprave opravili na skakalnicah z ledeno smučino, medtem ko je bilo doskočišče prekrito s plastiko. Največja novost v letošnji sezoni je, da najboljših deset v skupnem seštevku svetovnega pokala nima vnaprej zagotovljenega nastopa na tekmi, ampak si ga morajo vsi tekmovalci izbojevati v kvalifikacijah.

Prevc je zelo zadovoljen s smučmi, dresi in čevlji

Slovenska sedmerica je optimistično razpoložena, čeprav se večina s skakalnico v Wisli, kjer so bili septembra tudi na pripravah, ni spoprijateljila. Čeprav lani ni ponovil sanjske sezone 2015/16, saj je bil v skupnem seštevku svetovnega pokala na devetem mestu in je imel ob tem tudi poleti veliko težav, je največ oči uprtih v 25-letnega asa Petra Prevca. Pred včerajšnjim odhodom v Wislo je dajal vtis, da je mirnejši kot v poletni sezoni, ko mu ni šlo po načrtih. Dodaten mir je prineslo dejstvo, da ima izbrano že vso opremo, potem ko je pred poletjem iskal najboljše smuči, dres in čevlje.

»Čeprav sem si za svoje zadnje skoke na treningu v Kranju dal oceno osem, grem v sezono z velikim vprašajem, kaj se bo zgodilo. Glavi vseskozi dopovedujem, da moram biti miren, da si sam sebi ne bom po nepotrebnem zapletel življenja, Moram zaupati sebi, da bom tudi na tekmi pokazal tisto, kar sem na treningu,« je izpostavil Peter Prevc.

Prva tekma olimpijske sezone bo zanj predvsem spoznavanje, da vidi, kam spada v svetovni konkurenci. »Glede na moj miks vseh dosežkov v poletni sezoni si rezultatskih ciljev sploh ne morem postaviti. Predvsem ne smem ponoviti napake iz poletja, ko sem na silo izsiljeval dober skok. Skušal sem bom prepustiti toku dogodkov, da bom tisto, kar znam, naredil dobro. Nočem preveč tuhtati o napakah. Bolj ko o njih razmišljam, bolj si zapletem svoj skok. Želim si, da bi s tekme na tekmo hodil mirnejši kot lani, ko sem bil nezadovoljen in negodoval predvsem nad samim seboj. Skušam živeti tako, da me zanima zgolj naslednji trening, naslednja tekma. Le tako delaš majhne korake, kar se na dolgi rok pozna pri napredku,« je Prevc opisoval pričakovanja pred sezono, ki se bo končala 25. marca prihodnje leto v Planici.

Kranjcu se je obseg stegenske mišice povečal za osem centimetrov

Po enoletni odsotnosti zaradi strganih križnih vezi se v tekmovalno areno vrača izkušeni Robert Kranjec, ki ga je slovenska reprezentanca v minuli zimi zelo pogrešala. Komaj čaka, da se začnejo tekme, saj bil že naveličan zgolj treninga in odštevanja tednov do prve tekme. »Koleno je odlično. Ne čutim nobenih bolečin. Mora se zgoditi kaj posebnega, da se spomnim na operacijo. V glavi ni nobene zavore, saj do poškodbe ni prišlo na zaletišču, v zraku ali doskočišču, ampak med ogrevanjem na parkirišču,« je vidno zadovoljen pripoved začel 36-letni Robert Kranjec.

Na začetku rehabilitacije mu je čas tekel hitro, saj je delal vaje, ki so povsem drugačne od treninga skakalcev, nato pa je začel trpeti, ko je začel delati vaje za povrnitev eksplozivnosti in moči. Za nameček je moral še hujšati. Med rehabilitacijo se mu je zaradi vaj v fitnesu, ki jih je imel dvakrat na dan (skakalci so v fitnesu le dvakrat na teden) za osem centimetrov povečal obseg stegenske mišice. Bil je šest, sedem kilogramov težji, kot je običajno, zato je bilo veliko trpljenja, ko je hujšal z zdravo prehrano, tekom, obiski savne… »Nikoli nisem pomislil, da bi končal kariero, prišli pa so slabi dnevi, ko sem bil živčen zaradi čezmerne teže,« je iskreno priznal Kranjec, ki je bil v lanski sezoni tako zaposlen z rehabilitacijo, da si polovice tekem sploh ni ogledal.

»S pripravljenostjo sem zadovoljen. Nočem se obremenjevati s tekmo in tem, koliko metrov moram skočiti, ampak bom skušal malo zadihati. Upam, da bom rasel iz tekme v tekmo. Veselim se tekme v Wisli, saj na Poljskem gledalci vedno poskrbijo za odlično vzdušje,« se je v novo sezono ozrl kapetan slovenske reprezentance Kranjec.