»Smo v boljšem stanju kot lani. Odkar sem na čelu reprezentance od leta 2011, Slovenija tako močne ekipe na začetku sezone še ni imela. Lani sem dejal, da nisem živčen pred začetkom sezone, letos pa me daje pozitivna trema. Sem zelo velik optimist, saj smo v pravem ritmu,« je izstrelil selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus pred jutrišnjim odhodom v Wislo na Poljskem, kjer se bo v petek s kvalifikacijami, v soboto z ekipno tekmo in v nedeljo s tekmo posameznikov začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Potem ko so skakalci v preteklosti po koncu poletnih tekem takoj odšli na trening, so bili letos na skupnih aktivnih počitnicah na Tenerifu. Sklepne priprave so opravili na skakalnicah z ledeno smučino v Oberstdorfu in Kranju, kjer bodo vadili še danes.

Timi Zajc dirka z motorjem za motokros

V Wislo bodo odpotovali Peter Prevc, Robi Kranjec (vrača se po enoletnem premoru zaradi strganih križnih vezi), Jurij Tepeš, Anže Lanišek (januarja bo postal oče), Anže Semenič, Tilen Bartol in Timi Zajc (debitant na tekmah svetovnega pokala). Na vprašanje, od katerega tekmovalca glede na formo na začetku sezone pričakuje največ, je Janus diplomatsko odgovoril: »Od vseh, ker na zadnjih treningih med njimi ni bilo velikih razlik. Vsak je imel nekaj zelo dolgih skokov. Ne bom jih razvrščal po lestvici, ampak se bodo kar sami. Peter Prevc je poleti trdo treniral, a to ni bilo vidno na tekmah, trenutno pa skače bolje kot lani v tem času.« Nihče ne ve, na kašni ravni so skoki tekmecev iz drugih reprezentanc, saj se na treningih niso srečevali. Janus si želi miren in sproščen začetek sezone z uvrstitvijo med najboljših deset v Wisli. Na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah so med cilje zapisali osvojitev kolajne.

Veliko oči je uprtih v 17-letnega Timija Zajca iz Dobrne, sicer člana SSK Ljubno, ki je oktobra senzacionalno postal državni prvak. »Dobro formo s poletnih tekem sem prenesel tudi na ledeno smučino. Nastop v Wisli je zame nagrada za dobre skoke. Nimam velikih pričakovanj, želim pa si uvrstitve med dobitnike točk svetovnega pokala. Upam, da ne bom podlegel pomembnosti tekme,« je povedal Timi Zajc, ki je tudi zelo spreten voznik motorja za motokros. Skakati je začel pri petih letih v Vizorah, pred dvema letoma pa je prestopil v Ljubno in je dijak tretjega letnika ekonomske srednje šole v Kranju.

Fabjanova na Norveškem, preostali na Finskem

Na prvi postaji sezone, v kateri bo kar 31 tekem za svetovni pokal (vsi tekmovalci morajo nastopiti v kvalifikacijah) na 18 prizoriščih ter svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu in olimpijske igre v Pjongčangu, ne bo Domna Prevca, ki je bil v lanski sezoni s šestim mestom in štirimi zmagami najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala.

»Njegovo skakanje še ni na dovolj visoki ravni. Pričakujem, da se bo ekipi pridružil na drugi postaji v Kuusamu. Letos še ni naredil klika, ko je po povprečnih skokih poleti začel jeseni skakati daleč,« je pojasnil Goran Janus. Za Domnom Prevcem so pestri meseci: 4. junija je postal polnoleten, šel je na maturantski izlet, imel veliko šolskih obveznosti zaradi mature prihodnjo pomlad, opravljal je vozniški izpit, za nameček je jeseni še zbolel.

Smučarji tekači in nordijski kombinatorci bodo sezono začeli prihodnji teden v Kuusamu na Finskem. Medtem ko je Vesna Fabjan s trenerjem Markom Gracerjem že na treningu na Norveškem, je udarni del reprezentance ponoči z letalom odpotoval na sklepne priprave na snegu na sever Finske, medtem ko so se trenerji na 3600 kilometrov dolgo pot odpravili s kombiji. Konec tedna bodo v Skandinaviji nastopili na tekmah Fisa. »Poleti smo trdo delali in komaj čakamo prve tekme, da vidimo, kam spadamo,« je nestrpna tekačica Anamarija Lampič, ki je lani zmagala v sprintu na predolimpijski tekmi v Pjongčangu. Za tekače bo eden izmed vrhuncev sezone domača tekma svetovnega pokala 20. in 21. januarja v Planici.

Nordijski kombinatorci gredo v olimpijsko sezono z novim trenerjem Mitjo Oraničem. Poskus, da bi za Slovenijo tekmoval na avstrijskem Koroškem rojeni Slovenec Tomaž Druml, se ni posrečil, saj je moral 29-letni tekmovalec kariero skleniti zaradi zdravstvenih težav. Smučarke skakalke bodo svetovni pokal začele konec novembra v Lillehammerju, novost v sezoni pa sta tudi dve ekipni tekmi. Trener Stane Baloh si želi, da bi tekmovalke čim prej začele skakati na napravah, kjer je tudi doskočišče prekrito s snegom, in pogleduje proti Planici.