Če uporabljate firefox, ste danes verjetno opazili, da je videti precej drugače, kot nazadnje, ko ste ugasnili računalnik. Posodobitev brskalnika gre precej globlje od videza. Neprofitna organizacija Mozilla, ki promovira odprtost spleta in varovanje zasebnosti med brskanjem po spletnih straneh, je s svojim novim brskalnikom naredila velik korak v tekmi z Googlom in njegovim chromom. Ne le, da njihov brskalnik za razliko od Googlovega ni namenjen zbiranju podatkov o uporabnikovemu brskanju po spletu, da bi podjetje lahko bolje tržilo svoje oglaševalske storitve. Novi firefox quantum je dvakrat hitrejši kot pred šestimi meseci in porabi 30 odstotkov manj delovnega spomina kot chrome, trdijo pri Mozilli.

En slab zavihek ne bo »obesil« celotnega brskalnika

Za nameček novi firefox odpravlja tudi nekaj drugih slabosti, ki jih je imel v primerjavi s chromom. Odslej en počasen zavihek ne bo upočasnil celotnega brskalnika in tudi če se eden od odprtih zavihkov nenadoma »obesi«, nas to ne bo več prisililo v zaprtje brskalnika z vsemi zavihki vred. Enostavno bomo ugasnili zavihek s težavami in stran naložili ponovno. Brskanje po spletu bo medtem potekalo nemoteno.

Med novostmi je tudi podpora spletnim igram, stranem oziroma aplikacijam z navidezno resničnostjo. Quantum je dodatno prilagojen tudi za naprave z zaslonom na dotik. Posamezni meniji se bodo samodejno povečali, če uporabljate zaslon za dotik, in ostali enake velikosti, če po njih klikate z miško. Kdor na spletu naleti na zanimive vsebine, a se jim v tistem trenutku ne more posvetiti, lahko stran shrani v poseben »žepek« za kasnejšo uporabo. Če želite ustvariti »izrezek« strani, pa lahko s klikom na ikono s škarjicami izrežete in shranite posamezne odstavke besedil, videoposnetke, fotografije ali pa poljubno označen predel v odprtem zavihku. To storitev je kot prvi sicer ponudil Microsoftov brskalnik edge.

Konec podpore dodatkom v programskem jeziku XUL

Posodobitev je sicer ukinila številne vtičnike oziroma dodatke, ki so jih uporabniki že imeli nastavljene v svojem starem firefox brskalniku, a so že na voljo številni novi, ki so podprti in opravljajo večino ključnih nalog – od blokiranja oglasov do omogočanja večje zasebnosti med brskanjem po spletu. Možno je tudi, da so se nekateri dodatki ohranili kljub posodobitvi. Slednji namreč niso bili napisani v programskem jeziku XUL, ki ni več podprt.

Firefox je bil nekoč že vodilni spletni brskalnik, a je primat počasi začel izgubljati, ko se je pojavil Googlov chrome. Trenutno ima 13-odstotni delež svetovnih spletnih uporabnikov na namiznih računalnikih, medtem ko ima chrome 64-odstotnega. Razlika je še večja, ko gre za pametne telefone. Največ uporabnikov firefoxa pa je v Evropi, kjer so uporabniki bolje ozaveščeni o varnosti na spletu in varovanju osebnih podatkov.