Lepšega konca letošnje motociklistične sezone v razredu motoGP si ljubitelji tega športa niso mogli želeti. Na zadnji dirki se bo namreč odločilo, kdo bo postal letošnji prvak. Kljub dejstvu, da se bo boj odločal le med dvema dirkačema in da je največji ljubljenec večine, ki spremljajo dirke, Valentino Rossi, že izpadel iz vseh kombinacij, bo vzdušje v Valencii zelo napeto. Zdaj se bo šele četrtič v dobi sedanjega razreda motoGP zgodilo, da bo odločitev o prvaku padla na zadnji dirki. Najprej je bilo to leta 2006, ko je zdaj žal pokojni Nick Hayden premagal Valentina Rossija, čeprav se je ta na zadnjo dirko podal z veliko točkovno prednostjo. Leta 2013 je Marquez uspel obdržati dovolj prednosti pred takratnim dirkačem Yamahe Jorgeom Lorenzom, nazadnje pa je odločitev padla na zadnji dirki sezone pred dvema letoma. Takrat je prednost v točkovanju branil Valentino Rossi, ki pa je moral dirko začeti z zadnjega startnega mesta, Lorenzo pa je zmagal in tako postal prvak. Zato že statistika govori, da ni prav nič odločeno, česar se še kako dobro zaveda ravno Marc Marquez. Gledano v celoti bo v kraljevem razredu, ne glede na imenovanje prvenstva ali zvrst motociklov, zdaj odločitev na zadnji dirki padla osemnajstič in le trikrat je bil dirkač, ki je dirko začel z manj točkami, tudi uspešen.

»Pritisk pred najpomembnejšo dirko sezone je seveda velik. A pod pritiskom sem dejansko že celotno drugo polovico sezone. Šest zmag letos je bilo premalo za predčasno osvojitev naslova. Steza v Valencii mi ustreza, vozimo v nasprotni smeri urinega kazalnika, kar mi je všeč. A vem tudi, da se lahko zelo hitro pripeti kaj nepredvidenega, zato bo moja prva naloga priti v cilj. Nekaj točk prednosti je že v redu, a to še zdaleč ni nikakršno zagotovilo,« pravi Marc Marquez, ki ima 21 točk prednosti pred Doviziosom. To pomeni, da lahko postane prvak v vsakem primeru, če Dovizioso ne uspe zmagati. Če pa bi Italijan uspel stopiti na najvišjo stopničko, mora Marquez dirko končati na najmanj enajstem mestu, ki prinaša 5 točk. Če bi oba dirkača osvojila enako število točk (Dovizioso bi zmagal, Marquez pa bi bil dvanajsti), bi prvak postal Italijan, saj bi v letošnji sezoni osvojil eno zmago več kot Marquez, torej bi jih imel Dovizioso sedem, Marquez pa »le« šest.

Andrei Doviziosu pa je pred dirko v Valencii jasno le eno: napasti mora na vse ali nič, kajti samo zmaga in smola Marqueza mu lahko pomagata do, kot je sam dejal, »malega čudeža«. A 31-letni Italijan vseeno ostaja optimist: »Seveda se ne predajamo. Do zadnjega ovinka bom vozil na vso moč. Izgubiti nimam kaj, lahko samo pridobim. Zelo si želim Ducatiju po vseh težavah v minulih sezonah pripeljati nov naslov prvaka. Nazadnje smo bili najboljši pred natanko desetimi leti. Zdaj bi bil čas, da bi bilo naše delo ustrezno nagrajeno. Vem tudi, da steza tukaj ustreza Marquezu, zato bo to presneto težak boj. A kot sem dejal, prav vse se lahko zgodi.«

V senci celotnega dogajanja pa bo potekala zadnja dirka sezone za Yamaho. Modri so letos veljali za velike favorite, odkritje sezone Maverick Vinales in Valentino Rossi pa sta po odličnih uvodnih dirkah nato izgubila stik s Hondo in Ducatijem. Njihov letošnji motocikel se je pokazal kot izredno nepredvidljiv, v dežju in na mokri stezi pa tako rekoč nevozen. »To za nas ni bila najboljša sezona. Moj padec in poškodba sta me še dodatno oddaljila od boja za naslov prvaka. Edina svetla točka zadnjih dirk je bilo dejstvo, da smo uspeli zbrati veliko koristnih podatkov, v Valencii pa se bomo osredotočili že na pripravo motocikla za naslednjo sezono,« je povedal Valentino Rossi.