Dirkač Ducatija Andrea Dovizioso je že pred dirko v Maleziji vedel le eno – da mora voziti na zmago, torej na vse ali nič. In recept se mu je odlično izšel, saj je bil v zahtevnih okoliščinah na mokri stezi najhitrejši. Dolgo časa se je boril predvsem z Jorgejem Lorenzom, ki v zadnjih letih ni veljal za zanesljivega in hitrega dirkača na mokri stezi, in je na koncu le zmagala »Ducatijeva logika«, torej da mora dirko dobiti Dovizioso, pa naj je to moštvenemu kolegu Lorenzu všeč ali ne.

»Jorge je bil zelo hiter, težko sem ga držal na pravi razdalji, a ko se je ponudila priložnost, sem moral poskusiti. K sreči potem ni hotel preveč tvegati. Po eni strani sem vesel, da sem zmagal, to je bila zame edina možnost. Po drugi pa nisem tako zelo vesel, saj vem, da ima Marc Marquez na zadnji dirki sezone še vedno zelo dobre karte v rokah. 21 točk prednosti ne bo tako lahko nadoknaditi. Je že tako, da sem na nekaterih dirkah izgubil veliko preveč točk,« je povedal Andrea Dovizioso, ki je zdaj slavil šesto zmago v sezoni, toliko jih ima tudi Marc Marquez.

Uspeh Ducatija je dopolnil Jorge Lorenzo, ki doslej na mokri stezi ni veljal za posebno hitrega. »Vedel sem, kaj moram storiti, ko sem dobil sporočilo od ekipe. Vozil sem na vso moč, a sprednja pnevmatika ni bila kos nalogi, in ko mi je zdrsnil motocikel, sem vedel, da moram upočasniti ritem. Nato nisem več toliko tvegal, kot bi sicer, če pred menoj ne bi vozil Dovizioso,« je dejal Jorde Lorenzo. Tudi šef ekipe Ducati Gigi Dall'Igna je po dirki potrdil, da so Lorenzu v »skrivnih kodah« naročili, kaj mora storiti na stezi, in sicer: »V nekaterih razmerah moraš sprejeti odločitve, ki za enega dirkača niso najboljše, a pomagajo drugemu in celotni ekipi.« Z drugimi besedami, Lorenzo tudi ni imel druge izbire, kot da predse spusti Doviziosa. Pri tem bi prenekateri ljubitelji dirk negodovali, da so s tem uničili dirko, ki ji je že vreme odvzelo precejšnji del šarma in ostrine. A četrtouvrščeni Španec Marc Marquez, ki je zaradi tega dejansko zapravil prvo priložnost, da bi že postal svetovni prvak, se s tem ne obremenjuje in pravi: »Celotno dirko sem vozil z mislijo, da moram v prvi vrsti priti v cilj ter dobiti nove točke, zaradi česar bo moje delo v Valenciji za odtenek lažje. Seveda si tam ne bomo ničesar podarjali, boj na stezi bo zelo oster. Mislim, da je odločitev Ducatija povsem normalna. Vsi smo profesionalci in vsi vemo, kako se taki reči streže.« Yamahino čast je s tretjim mestom obranil dirkač zasebne ekipe Francoz Johann Zarco, saj sta bila Italijan Valentino Rossi (7.) in Španec Maverick Vinales (9.) ponovno na mokri stezi povsem nebogljena.

Italijanski motociklist Franco Morbidelli je v Sepangu osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto2, dirko za veliko nagrado Malezije pa je dobil Portugalec Miguel Oliveira. V moto3 je prvak že predčasno postal Joan Mir, ki je zmagal tudi v Maleziji. Zdaj se dirkači selijo v Valencijo, kjer bo čez 14 dni na sporedu odločilna dirka sezone.