V motociklističnem razredu motoGP sta do konca letošnje sezone ostali le še dve dirki, na predzadnji, ki bo v nedeljo zjutraj po slovenskem času, pa že lahko pade odločitev o svetovnem prvaku. V najboljšem položaju je Hondin Španec Marc Marquez, doslej trikratni prvak (2013, 2014, 2016), ki pa o možnostih in kombinacijah, kaj vse se mora zgoditi njemu v prid, ne želi veliko govoriti: »Seveda sem zadovoljen, da bom na dirki v Maleziji startal s prednostjo, zato sem se v Avstraliji toliko bolj potrudil. Teh nekaj točk je še kako pomembnih, saj Malezija velja za zelo naporno dirko, Andrea Dovizioso pa je bil lani na njej zelo hiter in je zmagal. Zdaj je prišel čas, da se dirke lotim tudi malce previdneje in da ne tvegam več toliko, kot sem moral do zdaj. Visoka vlaga v Maleziji nas vse spravlja v težak položaj, zelo je telesno naporna in korak do napake je zelo majhen. Na srečo so asfalt pred kratkim prenovili, zato je nekaj več oprijema. A o vseh scenarijih in možnostih nočem preveč razmišljati, dirka je dirka, voziti bom moral z glavo.«

Branilec naslova ima trenutno sicer 33 točk prednosti pred Ducatijevim Andreo Doviziosom, na voljo pa je (za zmagovalca) še največ 50 točk, in če mu uspe, bo to njegov četrti naslov prvaka v kraljevem motociklističnem razredu. V Maleziji je sicer do zdaj zmagal dvakrat, leta 2010 v 125-kubičnem razredu in leta 2014 v motoGP. Poleg tega je tukaj enkrat stal na zmagovalnih stopničkah in štirikrat dirko začel z najboljšega startnega položaja. A lani je bila Malezija Doviziosovo igrišče, saj je v dirko startal kot najhitrejši iz kvalifikacij in na koncu zmagal pred Valentinom Rossijem in Jorgejem Lorenzom. Marc Marquez pa je dirko končal v pesku ob stezi.

Teoretično torej v Maleziji do zdaj ni imel najsrečnejše roke, vseeno pa ima zdaj povsem realno priložnost postati prvak, pri čemer je scenarijev kar nekaj. Torej, Španec bo prvak, če bo zmagal ali bil na tej dirki drugi; če bo tretji ali četrti in Dovizioso ne bo zmagal; če bo dirko končal med petim in osmim mestom in bo Dovizioso tretji ali slabši; če Marquez v Maleziji v cilj pripelje med devetim in enajstim mestom in je Dovizioso četrti ali slabši; če je Marquez dvanajsti ali trinajsti in Dovizioso peti ali slabši; če je štirinajsti in Dovizioso šesti ali slabši, ali če je petnajsti in Dovizioso sedmi ali slabši. Če pa bo Italijan dirko končal kot osmi, je povsem vseeno, kje bo dirko končal Marquez, lahko si privošči tudi »ničlo«, pa bo vseeno prvak.

Pri Ducatiju so bili po dirki v Avstraliji slabe volje zaradi Scotta Reddinga, ki prav tako vozi motocikel te italijanske znamke. Britancu so namreč ukazali, da mora predse spustiti Doviziosa, a tega ni storil tako, kot so od njega pričakovali. »Najprej sem ga spustil predse, a sem bil potem v nadaljevanju hitrejši od njega. Tudi jaz moram gledati na svoj rezultat. Tudi meni v preteklosti ni šlo najbolje, zato sem nujno potreboval nekaj novih točk. Ne morem pa potem voziti za nekom, ki je počasnejši na stezi,« je tožil Redding. In če so bili pri Ducatiju slabe volje, Reddingu ničesar ni očital Andrea Dovizioso: »On je vozil svojo dirko, bil je hitrejši, ne vem, kaj bi tukaj še veliko govorili.« Dirko v Maleziji pa bo zaradi poškodbe roke, ki jo je staknil pri padcu v Avstraliji, izpustil Aleix Espargaro – poškodba je tako huda, da je moral na operacijo.