»V skupini Gorenje ob zahtevnih razmerah na prodajnih in nabavnih trgih ter trgu dela nadaljujemo s stabilnim poslovanjem,« so v današnji objavi na spletnih straneh Ljubljanske borze zapisali v Gorenju.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) so povečali za dobrih pet odstotkov na skoraj 59 milijonov evrov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) pa je bil nižji za 12,1 odstotka in je znašal 18 milijonov evrov. Na EBIT je vplival višji strošek amortizacije v višini 5,4 milijona evrov, so navedli v družbi.

Družba Gorenje je v devetmesečju ustvarila 568,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 11,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. EBITDA se je povečal za 2,3 odstotka na 28 milijonov evrov, EBIT pa je upadel za 38,9 odstotka na 5,6 milijona evrov. Čisti dobiček je znašal 2,9 milijona evrov, s čimer je bil za 30,7 odstotka nižji kot v lanskih prvih devetih mesecih.

Iščejo partnerja, ki bi jih podprl pri trajnostni rasti

Gorenje je ločeno objavilo, da se je na podlagi preliminarne analize trendov v panogi bele tehnike in povezanih potencialnih priložnosti strateških povezav uprava družbe ob seznanitvi nadzornega sveta odločila, da začne z aktivnim iskanjem primernega strateškega partnerja, »ki bi skupino podprl pri dolgoročni in trajnostni rasti ter razvoju, kar bi lahko vodilo tudi do udeležbe takšnih potencialnih strateških partnerjev v lastniški sestavi družbe«.

Za te aktivnosti bodo imenovali uglednega mednarodnega finančnega svetovalca, predvidoma pa bodo zaključene do konca tretjega četrtletja leta 2018. Več podrobnosti o teh aktivnostih bodo sporočili, če bo prišlo do kakršnihkoli konkretnih nadaljnjih korakov oz. če bi se te aktivnosti zaključile, so zapisali.