Tokrat smo preskusili traktor Stiga grand overland 24 4 WD. Gre za eno najmočnejših traktorskih kosilnic, katere posebnost je, da ima kot verjetno edina traktorska kosilnica na slovenskem trgu štirikolesni pogon. To pa je podatek, ki poznavalcu pove, za kaj gre. Za izjemno kakovost košnje, ki ga zagotavljajo traktorske kosilnice, in hkrati za izdelek, namenjen največjim površinam, ki se ne ustavi pred skoraj nobenim nagibom.

traktorska1.jpg

Generalni zastopnik in referenčni servis

Podjetje Opara, s.p. iz Domžal je generalni zastopnik za izdelke za nego zelenih površin švedskega proizvajalca Stiga, kar pomeni zastopanje in prodajo, hkrati pa je tudi referenčni servis, zadolžen za najzahtevnejša popravila. Kot centralni servis hkrati zagotavlja tudi oskrbo trga z nadomestnimi deli. Izdelki za nego zelenih površin Stiga se umeščajo v srednji do višji cenovni razred, v tem programu pa je vse od snežnih metalcev do riderjev, kosilnih traktorjev, vrtnih kosilnic, obrezovalnikov in škarij za žive meje (električnih in motornih), verižnih žag in tudi riderjev za profesionalno nego zelenih površin.

Temeljno vprašanje je, kdaj je smiselna odločitev za nakup kosilnice, na kateri je mogoče sedeti. Direktor Darko Opara pravi, da o nakupu teh strojev začnejo razmišljati že lastniki travnih površin na 1500 kvadratnih metrih ali celo manj. Izraz stroj uporabljamo, ker so v ponudbi tako Stigini riderji kot tudi traktorske kosilnice.

traktorska2.jpg

Rider ali traktor?

Riderji so po naših ugotovitvah zelo dobri stroji, odlični predvsem zaradi dobrega pregleda, saj je kosilna enota pred strojem. Tudi učinkovitost košnje je dobra, vseeno pa je dejstvo, da najboljše rezultate dosežemo s pobiranjem v koš. Kar ima svoje prednosti, pa tudi slabosti, saj moramo vedeti, kam z odvečno travo. Pri riderjih je treba biti previden glede pogona. Tako je pogon na eno os (zadnjo) primeren le za travnike, katerih nagib ne preseže naklona 10 stopinj. Pri vožnji navzdol je namreč vsa njihova teža na sprednjih kolesih in na mokri travi lahko stroj zdrsne že pri majhnem naklonu (tudi zavore so samo zadaj). Stigin Villa 14 HST ima pogon spredaj, kar bistveno izboljša njegovo oprijemljivost na nagnjenem terenu. Po naših izkušnjah se ga lahko brez težav uporablja do nagiba 15 stopinj, medtem ko lahko park compact 16 4 WD zaradi pogona na vsa štiri kolesa premaguje tudi mnogo bolj zahteven teren.

Po preskusu košnje na različnih terenih z različnimi stroji lahko zapišemo, da je pobiranje v koš smiselno vsaj tedaj, ko nas trava prehiti in zraste previsoko, a traktorji, kljub temu da imajo kosilno enoto med kolesi in da zato s prednjimi najprej povozimo travo, pri košnji dosegajo najboljši rezultat. Traktor je preprosto garancija za najlepšo trato. Traktorji s stranskim izmetom (Stiga estate tornado HST) so namenjeni za delo na velikih travnikih, kosimo pa višjo travo, ki jo je treba zaradi izmeta pograbiti. Nekateri sicer pokošeno travo pustijo kar na tleh, kjer sčasoma zgnije, a ta za bolj negovane trate pristop ni primeren. Stranski izmet je zaradi enostavnosti sistema cenejši, cenejše pa je tudi vzdrževanje. Vsekakor priporočamo tiste traktorje, ki omogočajo dva sistema košnje – pobiranje v koš in mulčenje. Stiga ima v ponudbi naslednje: estate master HST (HST pomeni hidrostatični pogon) s kosilno enoto širine 84 cm in 5,76 kW motorjem, estate senator 19 HST z 92 cm široko kosilno enoto in 8,9 kW motorjem in grand owerland 24 4 WD.

traktorska3.jpg

Grand owerland 24 4WD

Najprej o košnji. Širina reza kosilne enote, ki ima dve rezili, je 122 cm, višino reza pa lahko nastavimo na devetih pozicijah od 25 do 100 mm. Kosišče se vključi z elektromagnetno sklopko, vklop je eleganten, zaradi prenosa ob vklopu ter moči motorja (13,1 KW) pa tudi višja trava ne povzroča nikakršnih težav. Moč motorja več kot zadošča tako za pogon kot tudi za košnjo. Koša s prostornino 360 litrov ima mehanski indikator polnosti, kosimo pa lahko v sistemu pobiranja v koš ali mulčenja. Pri zadnjem je treba izmetni kanal zapreti s posebnim nastavkom. Pri mulčenju priporočamo, tako kot velja za vse riderje, postopno krajšanje trave in ne prevelik odrez.

Kljub temu da s prednjimi kolesi travo povozimo, jo močno kosišče z vzgonskim srkom privzdigne in lepo odreže. Edina slabost traktorske kosilnice je, da moramo vedeti, kaj bomo s travo. Rešitvi sta dve: lahko jo posušimo ali pa naredimo velik kompost, ki pa mu moramo dodajati večje količine lesnih dodatkov oziroma zdrobljenih vej. Kosimo lahko ob vožnji naprej, za košnjo ob vzvratni vožnji pa je zaradi varnosti treba obrniti ključ. Traktor je opremljen tudi z varnostnimi elementi, ki so vezani na sedež (motor ugasne, če sedež sprostimo, ko stroj ni zavrt ali ko je vključeno kosišče), pritrdilne elemente koša in seveda kosišče. Rezultati košnje so skratka odlični.

traktorska4.jpg

Pogon na štiri kolesa pomeni varnost

Sedaj pa o vožnji. Hidrostatični menjalnik nam omogoča, da s preprostim pritiskanjem pedala za naprej prilagajamo hitrost vožnje naprej in z drugim pedalom hitrost vzvratne vožnje. Odličen sistem, ki je za traktorske in tudi druge težje kosilnice vsekakor najbolj primeren. Traktorji se na nagnjenih terenih že tako zelo dobro obnesejo, saj je težišče kosilne enote spredaj v sredini. Ko jih obremenimo še s travo v košu, je osni pritisk soliden in dodatno preprečuje morebiten zdrs. 4 WD pa je preprosto nadstandard! Optimalen je za uporabo na velikih površinah in hkrati tudi na skoraj vseh nagibih, ki jih lahko pričakujemo na travniku.

Z njim seveda ne gre pretiravati, še posebno ne pri bočni vožnji (pri vožnji riderja bočno po bregu lahko bolj goljufamo s prenosom teže navzgor), čeprav smo bili ob preskusu vožnje po večjem nagibu presenečeni nad njegovo stabilnostjo. Traktor ne bo zdrsnil pri vožnji navzgor ali navzdol niti na bolj strmih terenih z nagibom tudi prek 25 stopinj. Do zdrsa lahko pri drugih traktorjih ali riderjih ob vlažni in neravni površini pride kaj hitro, ko na primer z enim ali dvema kolesoma zapeljemo v manjšo jamo, pri 4 WD pa tega preprosto ni. Pogon na vsa štiri kolesa prinaša tudi večjo varnost.

Grand owerland 24 4WD je zaradi svojih voznih sposobnosti izjemen izdelek, ki dokazuje, da era traktorskih kosilnic tudi ob vse večjem prodoru riderjev še ni mimo. Z različnimi priključki so te še vedno zelo uporabne. A če vam bo ob primerjavi z riderji vseeno zmanjkalo argumentov, vprašajte zagovornika, kaj priporoča za jesensko delo v vrtu, polnem listja oreha in drugih dreves. Odgovoril vam bo, da pobiranje v koš, ki večino listja zmelje in je zato njegovo odlaganje mnogo bolj preprosto. Pa smo spet tu: pri traktorju Stiga grand owerland 24 4 WD.