Na posestvu Repanšek pri Radomljah (Galerija Repanšek) so organizirali poslovno konferenco za partnerje iz Slovenije. Zbora se je udeležilo 40 prodajalcev in serviserjev, še dodatno težo pa je konferenci dala udeležba regionalnih direktorjev za vzhodno Evropo in del balkanskih držav GGP (Global Garden Products) Željka Žarkovića in regionalnega direktorja podjetja Briggs & Straton Ladislava Poledne. Na poslovni konferenci so predstavili letošnje novosti iz prodajnih programov Stige in drugih zastopanih programov ter spregovorili tudi o trendih in gibanjih razvoja strojev za delo okoli doma in razstavili tudi več kot 50 različnih strojev.

48 in 80 V

Darko Opara nas je posebej opozoril na novost med rotacijskimi kosilnicami, to je Stiga Twinclip, ki je opremljena s posebej učinkovitim rezilom, največje zanimanje pa je veljalo baterijskim strojem. Stiga ima celovit 48 V program, ki obsega poleg baterij s to napetostjo še baterijsko žago, trimer, puhalnik in sesalnik, kosilnico in škarje za živo mejo, v programu električnih strojev pa so predstavili skoraj revolucionarno novost, kosilnico z 80-voltnim električnim pogonom. Prodaja električnih strojev za dom, vrt in okolico zadnja leta izjemno narašča in v Evropi dosega že skoraj četrtinski letni dvig, Stiga pa je s celotnim programom, zanimivimi rešitvami in tudi novimi koraki v višje napetostne razrede med vodilnimi evropskimi proizvajalci. Že 48 V program zasebnemu uporabniku zagotavlja potrebno avtonomijo na pričakovano velikem zemljišču. Pričakovani čas delovanja 48 V-kosilnice je od pol do ene ure, treba pa je upoštevati načelo sorazmernosti in standardov glede višine in odkosa trave (10 centimetrov, ena tretjina), ki ne sme biti vlažna, kar nekako postavlja enake standarde za približno primerjavo. Tako je 48V-kosilnica brez pogona predvidena za košnjo do okoli 300 m² površine, 80 V s pogonom pa do 600 m². V programu 80 V bodo jeseni prišli na trg še verižna žaga in drugi stroji. Pri električnih strojih je nujno posebej skrbeti tudi za celoletno vzdrževanje baterije, ki je v sklopu stroja res najdražji del, lahko pa isto baterijo uporabljamo za različne stroje. Naj ob tem omenimo še en standard, »hand hold«, ki določa ciljno težo za ročne stroje, to je od 5 do 6 kilogramov. Tako je na primer teža 48 V baterije 3,5 kilograma.

Za vsak namen

Poleg električnih strojev so predstavili tudi številne rotacijske kosilnice za različne namene, kosilne traktorje in riderje, parkovne traktorje ter seveda tudi trimerje in različne ročne motorne kosilnice. V programu imajo tudi motorne žage, vendar v profesionalni program ne vstopajo. Ko omenjamo motorne kosilnice, so lahko obiskovalci srečanja videli zanimiv tehnični preizkus dveh nahrbtnih motornih kosilnic z enako močjo. Test so izvedli tako, da so kosilno glavo dali v vodo in primerjali ustvarjeni vodni vrtinec. Stigina kosilnica s Kawasakijevim motorjem je naredila vidno močnejši vrtinec kot konkurenčna, s tem da sta imeli v prospektih obe enako deklarirano moč.

Spregovorili so tudi o novostih na področju vgradnih motorjev in razvoja, vodilo pa je zmanjševanje emisij, hrupa in porabe goriva ter seveda trajnost in preprostost vzdrževanja. Pri strojih za delo okoli doma pa so še posebej pomembni tudi obdobje uporabe, nizke vibracije in enostavnost uporabe na splošno, seveda pa tudi glede na zahteve in želje uporabnika.

Na tehnični konferenci so predstavili več kot 50 strojev, ki so jih udeleženci poslovne konference lahko tudi preizkusili in se pogovorili o različnih rešitvah in medsebojnih izkušnjah.

Miro Pucelj