Dnevi pasivnih hiš so priložnost, da se čim več ljudi v živo spozna z energijsko najbolj varčnimi stavbami. Začeli se bodo z brezplačnim predavanjem o pasivni hiši in možnostih financiranja, ki bo v petek, 10. novembra, ob 16.30 uri v konferenčni dvorani v poslovni stavbi Rotonda na Dunajski cesti 167 v Ljubljani. Na predstavitvi za laike, strokovnjake, investitorje in projektante bosta prof. dr. Martina Zbašnik-Senegačnik, u.d.i.a., in mag. Miha Praznik, u.d.i.s., udeležencem pojasnila, kaj je pasivna hiša, več pa bodo lahko izvedeli tudi o možnostih financiranja – nepovratnih spodbudah Eko sklada in ugodnih posojilih za gradnjo. Zaželene so prijave na elektronski naslov martina.zbasnik@fa.uni-lj.si.

Kaj je pasivna hiša?

Na kratko povedano je pasivna hiša trenutno najoptimalnejša energijsko varčna hiša – letna poraba energije za ogrevanje ne presega 15 kilovatnih ur na kvadratni meter, kar ustreza letni porabi 1,5 litra kurilnega olja ali 1,6 litra zemeljskega plina ali 2,4 litra utekočinjenega naftnega plina na kvadratni meter ogrevane površine. To je kar 80 odstotkov manj kot pri standardno zgrajenih stavbah. Pasivna hiša ne potrebuje konvencionalnega ogrevalnega sistema, temveč potrebno toploto v prostorih zagotavlja ogret zrak, ki ga dovaja prezračevalna naprava.

Vedno svež zrak in enakomerna temperatura

Slovenija je vstopila v krog držav, kjer se je število pasivnih hiš v razmeroma kratkem času zelo povečalo. K temu so močno prispevale nepovratne finančne spodbude Eko sklada pa tudi višanje cen fosilnih goriv in energije nasploh. Pasivna in tudi zelo dobra nizkoenergijska hiša ponujata vedno svež zrak in zaradi enakomerne temperature v prostoru kar največje bivalno ugodje, porabita pa minimalno količino energije. Zanemarljiv ni niti vpliv na okolje, saj pasivna hiša v primerjavi z običajnimi zgradbami povzroči desetkrat in še večkrat nižje emisije toplogrednih plinov v ozračje.

Konzorcij povezuje ustanove in podjetja

Ker je zelo pomembno, da so pasivne hiše zgrajene pravilno, je leta 2008 v Sloveniji začel delovati Konzorcij pasivna hiša, h kateremu so se priključile številne slovenske ustanove in podjetja. Ponašajo se s strokovnim znanjem, kakovostnimi storitvami in referencami doma in v tujini ter dokazujejo, da imamo v Sloveniji potrebno znanje in komponente za gradnjo pasivnih hiš. To izkazujejo s certifikatom Konzorcija pasivna hiša in drugimi evropskimi certifikati za pasivno in nizkoenergijsko gradnjo. Člani konzorcija ob dnevih pasivnih hiš pripravljajo svoje predstavitve oziroma odprta vrata svojih objektov, Velux pa je pripravil spremljajoči dogodek – brezplačno analizo naravne svetlobe vaše bodoče hiše. Prijave sprejemajo na elektronski naslov velux@velux.si s pripisom »pasivna hiša«.

Seznam pasivnih hiš s kontaktom za prijavo k ogledu (seznam še dopolnjujejo), ki bodo obiskovalcem konec tedna odprle vrata, si lahko ogledate tukaj. Vsi ogledi so brezplačni.