Besedno zvezo »fake news« smo v letu 2017 lahko zasledili povsod. V govorih politikov, družbenih in medijskih analitikov, v naslovih časopisov in seveda na twitterju. Največjo odgovornost za izjemno razširjenost fraze seveda nosi predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump, ki je od predvolilnega boja lani v svojih nagovorih proti komercialnim medijem še vedno ni nehal uporabljati.

Trump pa ni edini, ki rad uporablja to besedno zvezo. Njena raba se je v letu 2017 med splošno javnostjo povečala za 365 odstotkov.

Slovar Collins besedno zvezo »fake news« definira kot »lažne in pogosto senzacionalne informacije, razširjene pod krinko poročanja novic.« Besedno zvezo bodo, kot je v navadi, vključili v naslednjo izdajo slovarja.

Med popularnimi besedami tudi »Corbynmania« in »gender fluid«

Za besedo leta so se potegovale tudi besede »insta«, ki je povezana z objavami na družabnem omrežju instagram, letos popularna igrača »fidget spinner«, beseda »antifa« in besedna zveza »echo-chamber«, ki opisuje družbeno situacijo, ko se določene ideje in informacije širijo in krepijo le zaradi nenehnega ponavljanja v medijih.

Svoj povratek je dosegla tudi beseda »Corbynmania«, ki opisuje množično sledenje mladih Britancev idejam vodje britanskih laburistov Jeremyja Corbyna, ponovno pa je bila množično uporabljana predvsem v poročanju o britanskih volitvah maja in junija letos.

Za naslov besede leta sta se potegovali še besedni zvezi »gender fluid«, ki opisuje fluidnost družbenega spola ljudi, in »cuffing season«, ki opisuje situacijo, ko samski ljudje iščejo partnerja samo zato, da bi jih nekdo grel čez mrzle zimske mesece.

Katere so bile izbrane besede preteklih let?

Beseda leta 2016 je bila »Brexit«, beseda leta 2015 pa »binge-watch« oziroma zaporedno gledanje več epizod ene televizijske ali spletne oddaje. Beseda leta 2014 je bila »photobomb«, ki opisuje aktivnost, ko se neznana oseba prikrade v fotografijo druge osebe, brez da bi ta za to vedela.

Beseda leta 2013 pa je bila »geek«, po slovarski definiciji oseba, ki je vešča z računalniki in se zanje bolj zanima kot za ljudi.