V dobi photoshopa smo precej vajeni videvati fotografije izkrivljenih podob resničnosti. Novost, o kateri poroča britanski Guardian, pa je predelava posnetkov, v katere manipulatorji vdelajo lasten govor. Na voljo je cela vrsta računalniških orodij, ki s pomočjo napredka v umetni inteligenci in računalniški grafiki omogočajo izdelavo realističnih posnetkov govorov slavnih oseb, za katere je videti, kot da resnično govorijo tisto, kar si je ustvarjalec lažnega posnetka zamislil. Tako obstajajo posnetki, na katerih Hillary Clinton pripoveduje, da ima v vinski kleti zaklenjene otroke ter posnetki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki priznava svojo veliko naklonjenost ukvarjanju z vodnimi športi.

Strojna oprema Face2face, ki so jo razvili na ameriški univerzi Stanford, uporabniku omogoča polaganje besed v usta osebe na posnetku. Face2face ujame obrazne izraze v spletno kamero in jih nato pretvori na obraz osebe v izvirnem posnetku. Če si ustvarjalec takšnega posnetka za »žrtev« izbere denimo Donalda Trumpa, bo slednji postal lutka ustvarjalca: ko ustvarjalec dvigne obrvi ali odpre usta, enako naredi Trumpov obraz.

Face2face je sicer namenjen ustvarjanju zabavnih posnetkov, kakršne pogosto uporabljajo v humorističnih televizijskih oddajah. Tovrstni posnetki pogosto prikazujejo slavno osebo, za katero je videti, da govori neumnosti, a je pristnost posnetka zelo očitno vprašljiva, saj glas pripada voditelju in ne osebi na posnetku.

Manipulacijam z obrazno mimiko je podobno manipuliranje z glasom. Prav s tem se ukvarja raziskovalna skupina alabamske univerze. Ugotovili so, da za uspešno poustvarjanje govora zadošča že 3–5 minut govora, vzetega bodisi z youtuba ali radia. Ustvarjalec lažnega posnetka lahko nato govori karkoli, računalniška oprema pa bo njegov glas samodejno pretvarjala v »ukraden« glas slavne osebe.

V dobre namene univerzitetnih raziskovalcev sicer ne gre dvomiti, a z združenjem obeh tehnologij bi utegnili nastati zelo prepričljivi lažni posnetki, še opozarjajo pri Guardianu.