Najprej moramo sploh ugotoviti, zakaj naš pasji ljubljenček sploh oddaja take vonjave. Kot pravijo veterinarji, pasja koža izloča olje, ki je pomembno za zdravje živali, a ima poseben in ne vedno prijeten vonj. Redno kopanje in nega dlake naj bi ga omejila na minimum, toda če to ne pomaga, ima vaš pes morda kožno ali zobno vnetje, zaradi katerega ne diši prav sveže. Če torej sumite, da je za vonj kriva zdravstvena težava, ne odlašajte z obiskom pri veterinarju, da se stanje ne poslabša.

Izboljšate svojo čistilno rutino

Ko ste izločili možnost, da je za »eau de pes« krivo zdravje, je čas, da poiščete način, kako bo vaš dom s pasjim prijateljčkom spet dišal po svežem. Možnosti je več, nekatere so poceni, drugi pa že kar zasoljeno drage – na voljo so izdelki za vse potrebe in možnosti. Preden pa posežete po pripomočkih, izboljšate rutino čiščenja. Pasjo posteljico posesajte vsaj enkrat na teden, operite pa jo vsaka dva tedna. Glede na izpadanje pasje dlake posesajte stanovanje vsaj dvakrat na teden. Trdne talne obloge, kot so ploščice in vinil, pobrišite z vročo vodo, ki ste ji dodali močno čistilo. In ne nazadnje, prekrijte vse kose pohištva, na katerih leži kosmatinec, s pregrinjalom, ki ga vsak teden operete.

Naravna sredstva za svež vonj

Če radi čistite z naravnimi sredstvi, potem je za vas idealna soda bikarbona, ki je naravni odstranjevalec neprijetnih vonjav in odlična možnost, da odstranite pasji vonj. Obilno potresite oblazinjeno pohištvo, preproge in tkane talne obloge s sodo ter jo pustite, da deluje čez noč. Kosmatincu seveda ne dovolite, da vstopi v prostor, sicer boste imeli z belo potacano celo stanovanje. Naslednji dan površine posesajte. Naslednje naravno čistilno sredstvo najdete v hišnem baru, če ga imate, sicer ga kupite – vodko. A res, se boste vprašali. Res! Območja, kjer se zadržuje pes, malce popršimo z vodko, ki odstrani neprijetne vonjave, ko alkohol izhlapi. Takšno dezinfekcijo naj bi ponovili trikrat na teden.

Osvežilci in čistilniki zraka

Seveda obstajajo tudi že pripravljena sredstva za odstranjevanje vonjav, ki pa velikokrat vsebujejo neželene kemikalije. Nekatera vonje samo prekrijejo, druga jih dejansko nevtralizirajo. Poiščite gel za osvežitev prostora brez kemičnih snovi ali pršilo, ki je učinkovito, a naravno in tako nežno, da z njim lahko popršimo kar pasjo dlako – nasvet poiščite v trgovinah z izdelki za male živali. Vsi tisti pasji lastniki, ki lahko za rešitev proti vonjavam odštejejo več denarja, pa se lahko odločijo za nakup visokokakovostnega čistilnika zraka. Poleg vonjav odstranjuje s hepa-filtri iz zraka tudi prhljaj in različne alergene, zato je tak način čiščenja zraka v notranjih prostorih zelo učinkovit.