Veseli december se bo letos v prestolnici začel na prvi decembrski dan, ko bodo že tradicionalno ob 17.15 prižgali vse praznične luči v mestu, vrata pa bo odprlo tudi skoraj petdeset zelenih sejemskih in gostinskih hišic. V javnem zavodu Turizem Ljubljana z javnim razpisom že iščejo najemnike lesenih hišk, ki želijo biti del prazničnega sejma.

Najdražje ostaja Cankarjevo nabrežje

Na voljo je 31 zelenih sejemskih hišk na Bregu, kjer bodo najemniki lahko prodajali predmete, »ki po svojem namenu in obliki ustrezajo prazničnemu vzdušju in predstavljajo priložnostna darila«, medtem ko se gostinci lahko potegujejo za najem desetih malih in sedmih velikih gostinskih hišk, razporejenih po nabrežjih in trgih mestnega jedra.

Tako kot lani bodo tudi letos gostinci v hiškah do 7. januarja, kar je pet dni več od umetnikov, ustvarjalcev in drugih najemnikov sejemskih hišk na Bregu. V primerjavi z lanskim letom najemnina ostaja nespremenjena: 1700 evrov stane najem sejemskih hišk na Bregu, med 3000 in 6000 evri se giblje najemnina za male gostinske hiške, medtem ko so že tradicionalno najdražje velike gostinske hiške na Bregu (10.000 evrov), Cankarjevem nabrežju (15.000 evrov) ter Prešernovem in Kongresnem trgu (12.000 evrov). Napoved, da bo letos v parku Zvezda stalo dobrih 2000 kvadratnih metrov veliko drsališče z drsalnimi potmi in bo zato na Kongresnem trgu najbrž bolj živahno, očitno ni vplivala na višino najemnin štirih hišk na Kongresnem trgu. Te so v prvih dneh veselega decembra namreč običajno samevale in bile bolje obiskane šele, ko so se na trgu začeli praznični koncerti.

Brez plastike in z lokalnimi okusi

Če so morali do letos gostinci v malih hiškah, kot je razvidno iz lanskega razpisa, streči »ozko izbrano gostinsko ponudbo (kranjske klobase, drobne prigrizke, praznično pecivo in napitke)«, medtem ko so imeli najemniki velikih hišk pri oblikovanju jedilnika proste roke, pa so tokrat razpisni pogoji glede kulinarične ponudbe bolj jasni. Tako v malih kot tudi v velikih gostinskih hiškah bodo morali namreč gostinci obiskovalcem ponuditi (vsaj) eno jed iz nabora kulinarične ponudbe Okusi Ljubljane. Ponudbo v projektu Okusi Ljubljane sestavljajo tradicionalne ljubljanske jedi iz sestavin lokalnega izvora, pripravljene na sodobne načine, navajajo na spleti strani zavoda. Mednje denimo sodijo goveja juha z rezanci, pražen krompir, Vodnikova motovilčeva solata, ljubljanske skutne palačinke s pehtranom, žabji kraki, ljubljanski golaž, ljubljanski štrukelj in torta Ljubljana.

Tradicionalne ljubljanske jedi ter drugo ponudbo hrane in pijače gostinci obiskovalcem tudi letos ne bodo smeli streči v plastični embalaži, ampak bodo morali uporabljati okolju prijazne kozarčke in krožnike. Kot je razvidno iz razpisa, bo namreč uporaba plastične embalaže prepovedana.

Prav tako tudi ne bo dovoljena spletna prodaja gostinske ponudbe v hiškah. V Turizmu Ljubljana želijo tako preprečiti poskuse posameznih gostincev, ki so pred leti na spletnih straneh, namenjenih prodaji ugodnih kuponov za različne storitve, skušali večjo količino kuhanega vina prodati po ugodnejši ceni. Nekateri gostinci so v preteklih letih z omenjenimi spletnimi akcijami kuhano vino prodajali tudi po le nekaj deset centov (od 0,30 do 0,98 evra) za kozarček. »Želimo, da ima kakovost prednost pred količino,« so lani odločitev za ta razpisni pogoj pojasnili v zavodu.